Privreda

Cijene stanova i kuća u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu

ZAGREB – Cijene stanova i kuća u Hrvatskoj nezaustavljivo rastu, a u Zagrebu, gdje su nekretnine najtraženije, kao i na obali, porasle su za osam do čak 20 odsto.

Na bujanje cijena, kažu strucnjaci, najviše utiču subvencionisani stambeni krediti za mlade, manjak kvalitetne novogradnje te skupi građevinski radnici, prenosi portal SEEbiz.

U Dubrovniku, Opatiji, Splitu i Zagrebu najskuplji su stambeni kvadrati. Najjeftiniji su u Vukovaru, Sisku i Slavonskom Brodu. Cijene stanova i kuća u Dubrovniku ponovo lete u nebo, a prosečna cijena kvadrata je od 3,5 do 4.000 evra.

Zanimljivo je da su čak 80 odsto kupaca Hrvati, navodi HRT.

“Cijene će definitivno i dalje rasti bez obzira na špekulacije jer ima dosta novogradnji”, tvrdi Frano Bezić iz agencije za nekretnine u Dubrovniku.

Investitori su dobro iskoristili niske kamate na kredite i državne subvencije za mlade. Povećavaju cijene, a sve to na ruku ide više prodavcima nego kupcima.

Gojko Bežovan s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kaže da, kada vode strance po gradu, oni ostaju zatečeni visokim cijenama nekretnina.

“Kažu da to nije u skladu s vašim dohocima”, dodaje on.

Stanogradnja se u Zagrebu zahuktala, gradi se na hiljade stanova. Investicijski boom podigao je cijene nekretnina na oko 2 hiljade evra po kvadratu.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!