Region

Dačić: Zapad vrši pritisak na Beograd zbog ruskog gasovoda

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da Zapad vrši pritisak na Beograd zbog razvoja odnosa sa Rusijom i drugim zemljama, a da je glavni uzrok političkog pritiska ruski gasovod iako “niko drugi ne nudi gas”.

Dačić je dodao da je Beograd već navikao da na njega vrše pritisak iz inostranstva.

Loading...

“Otporni smo na pritisak. Zapad će imati primedbe na svaku temu. Uveli smo bezvizni režim sa Kinom – Zapad je protiv. Uveli smo ga sa Indijom i Indonezijom – Zapad je protiv. Sa Rusijom – opet protiv. Potpisujemo dogovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom – takođe je nezadovoljan”, rekao je Dačić za “Raša tudej”.

On je ocijenio da Zapad se ne protivi kada Hrvatska, Mađarska, NJemačka imaju prijateljske odnose sa Kinom, a da takve situacije ne odgovaraju samo sa Srbijom, naglasivši da se prema Beogradu primjenjuju dvostruki standardi.

“Nemačka i severnoevropske zemlje mogu da koriste gas koji teče kroz `Severni tok`, a Srbi ne treba da kupuju ruski gas – on na njih negativno utiče. To jest, na Nemce i druge ne utiče. Dvostruki standardi. A, mi se sa njima stalno suočavamo”, kaže Dačić.

Dačić je istakao da je Srbija već počela da polaže 400 kilometara gasovoda “Turski tok” i izrazio nadu da će u Bugarskoj sve biti u redu i da neće biti prepreka.

Projekat “Turski tok” podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi metara kubnih.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine.

Drugi krak je namijenjen za snabdijevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za ovu godinu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!