Privreda

Sankcije Huaweiju ne mogu ništa, porasla prodaja telefona

PEKING – Kineska kompanija Huawei uspjela je da poveća prodaju telefona bez obzira na to što je globalno tržište u opadanju, ali i uprkos višejesečnim američkim sankcijama.

Huawei je zadržao drugu poziciju, odmah nakon Samsung-a, dok se na trećem mjestu i dalje nalazi Apple. Četvrto i peto mjesto pripadaju Xiaomi-ju i Oppo-u.

Loading...

Prema istraživanju koje je sprovela analitičarska kuća “Strategy Analitics”, globalna prodaja telefona je u periodu od aprila do juna opala za 2,6 odsto – 341 milion prodatih telefona.U tom periodu Samsung je povećao udio na tržištu na 22 procenta, pri čemu je najveći doprinos tom rastu ostvaren u srednjem segmentu. Huawei je uspio da zadrži 17 odsto tržišta, a Apple 11 odsto, prenosi “PC Press”.

Interesantno je da je na godišnjem nivou, Huawei uspio da podigne svoj udio na tržištu za čak osam odsto, uprkos tome što je posljednjih mjeseci pod oštrim američkim sankcijama. Tome je doprinio ogroman rast prodaje u Kini, dok je u Evropi i ostatku svijeta prodaja u blagom padu.

Objašnjenje za to je što u ovom kvartalu Huawei nije u potpunosti osjetio efekte sankcija, pa se to nije previše odrazilo na njihovu prodaju, ali će vjerovatno u narednom periodu to da se promijeni.

Iz iste kompanije stiže i procjena da je Apple u ovom kvartalu iskusio pad prodaje iPhone-a od osam procenata.

Napomenuto je i da je ova kompanija nakon prilagođavanja cijena uspjela je da stabilizuje svoje pozicije u Kini, kao i na drugim tržištima (prvenstveno u Indiji) gdje je previsoka cijena predstavljala najveću prepreku za kupovinu.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!