Društvo

Stručnjaci upozoravaju korisnike daljinskog grijanja: Isključenje sa mreže ima svoje rizike

BANJALUKA – U periodu kada je sistem daljinskog grijanja u Banjaluci u fazi remonta i pripreme za novu sezonu, korisnicima je, pod uslovom da ispunjavaju tehničke uslove, do 15. septembra ostavljen prostor da se isključe sa njega.

Odluka potrošača da promijeni način zagrijavanja prostora trebalo bi da bude dobro promišljena, upozoravaju stručnjaci, s obzirom na to da se pojavljuje nekoliko rizika u vezi sa bezbjednosti i kvalitetom grijanja, kako za njega, tako i za one koji su ostali na mreži.

Loading...

To se, dodaju oni, ne bi smjelo zanemariti s obzirom na to da su uglavnom u pitanju objekti kolektivnog stanovanja.

Tako, na primjer, pod uslovom da se odlučite da vaš stan zagrijavate na struju, treba da imate u vidu da elektroinstalacije, pogotovo u starim zgradama, nisu projektovane za neka velika opterećenja.

“Kabl ima određenu toleranciju u pozitivnom smislu za neke manje priključke, ali ako na primjer cijela zgrada isključi gradsko grijanje i krene da se grije uređajima na električnu energiju, dolazi do preopterećenja i iskakanja osigurača. Nažalost, mnogi su spremni da zbog toga pojačaju osigurače, zbog čega se kablovi pregrijavaju i dolazi do požara”, kaže Milorad Vučković, stručnjak u oblasti protivpožarne zaštite.

Opasnost, tvrdi on, postoji i kod zagrijavanja na čvrsta goriva, koji je i dalje veoma popularan među stanovništvom.

“Dobar dio dimnjaka u zgradama gdje nije formirana zajednica etažnih vlasnika nije očišćen godinama i u njima se nalazi bukvalno sve i svašta, tako da često dolazi do zapaljenja dimovodnih kanala”, kaže Vučković.

U svom poslu je nailazio na brojne nepravilnosti kojih većina stanara nije ni svjesna, pogotovo kada je nadogradnja objekata u pitanju.

“Imali smo dosta slučajeva gdje je suvi jelovi rog od krova naslonjen uz dimnjak bez ikakve izolacije. Dok je građa sirova, problema nema, ali kroz dvije-tri godine tu sigurno dolazi do požara. Zbog ovoga smo odbili da izdamo na desetine saglasnosti jer se ne sprovode mjere zaštite od požara”, zaključio je on.

Ivana Kecman, diplomirani inženjer mašinstva, kaže kako napuštanje sistema centralnog grijanja u nekom stanu može da utiče na kvalitet grijanja svih stanova koji su oko njega.

“Kada bi stanar koji se isključio sa centralnog grijanja dobro zagrijavao svoj stan tom alternativnom metodom, to ne bi uticalo na kvalitet grijanja okolnih stanova. Međutim, u današnje vrijeme, kada svi gledaju kako da uštede na ovaj ili onaj način, velika je vjerovatnoća da će navedeni stanar odlučiti da koristi toplotu od okolnih stanova i malo dogrijavati svoj stan, što će njegove komšije osjetiti”, kaže ona.

Prema njenim riječima, prilikom projektovanja grijanja, zgrada se posmatra kao cjelina i ne uzima se u obzir da će se neko grijati alternativnom metodom.

U banjalučkom preduzeću “Eko-toplane” kažu kako bilježe pozitivne trendove kada je u pitanju isključenja sa sistema.

Od 15. maja isključen je 61 korisnik, ali je uporedo s tim priključen 301 novi. Takođe, dodaju da se dio onih koji su se prije nekoliko godina odjavili sada vratio na sistem centralnog grijanja s obzirom na to da se kvalitet isporuke popravio.

Dodaju da ih dobar dio potrošača koji su se sa mreže odjavili još prije desetak godina, svjestan značaja i osjetljivosti sistema, konsultuje kada žele neke intervencije, a koje obuhvataju zahvate na zajedničkim instalacijama, što, prema njihovoj ocjeni, pokazuje kako se situacija po pitanju odgovornosti u ovoj oblasti popravlja.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!