Svijet

Proglašavaju vanredno stanje, izbjeći nestanak jednog od najljepših gradova

Italijanska vlada proglasiće danas vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji

VENECIJA – Italijanska vlada proglasiće danas vanredno stanje zbog prirodne katastrofe u Veneciji s ciljem što brže mobilizacije sredstava kako bi se izbjegao nestanak jednog od najljepših gradova svijeta.

Nešto prije ponoći u noći na četvrtak nivo mora zaustavio se na 77 centimetara, što je daleko od jučerašnjih 1,87 metara koji nisu viđeni već 53 godine.

“Katastrofa koja je pogodila Veneciju udarac je na srce naše zemlje. Teško je gledati tako pogođen grad, njegovu umjetničku baštinu koja je u opasnosti, komercijalne aktivnosti na koljenima”, rekao je premijer Đuzepe Konte koji je došao u grad.

Procedura koja daje Vladi “posebna ovlaštenja i sredstva”

U četvrtak popodne će se u Rimu sastati Vlada kako bi proglasila vanredno stanje zbog prirodne katastrofe za zonu Venecije, što je procedura koja daje Vladi “posebna ovlaštenja i sredstva” kako bi što prije djelovala.

“Spremni smo uputiti prva sredstva”, rekao je Konte, koji je pojasnio na svojoj Facebook stranici da će prije toga učestvovati u sastanku venecijanskih lokalnih vlasti kako bi se razmotrile štete i pripremila rješenja.

Porast nivoa mora u srijedu u kombinaciji s udarima vjera i kišom potopio je gotovo čitav grad: guverner regije Luca Zaia govori o 80 odsto. Poginuo je jedan sedamdesetogodišnjak zbog strujnog udara.

Prekid struje u čitavom gradu

More je prevrtalo gondole, izbacivalo vaporette na obalu, poplavilo trgovine, barove, restorane te uzrokovalo prekid struje u čitavom gradu.

Stotine turista morale su do svojih hotela gaziti kroz vodu ponekad duboku do koljena.

Angažovano je 160 vatrogasaca koji su imali 400 intervencija.

Najgore poplave 1966.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni talas dosegnuo 194 centimetra.

Grad koji broji 50.000 stanovnika prima svake godine oko 36 miliona turista, od kojih je 90 odsto stranaca.

“U pitanju je budućnost Venecije, više se ne može ovako živjeti. Potrebna je sigurnost kako bi se ovdje živjelo. I naš je međunarodni kredibilitet u igri”, ocijenio je gradonačelnik Luigi Brugnaro.

Štetu u ovom trenutku nije moguće izračunati

Gradonačelnik smatra prioritetom što prije završiti megaprojekt brane MOISE (eksperimentalni elektromehanički modul) kako bi se zaštitio čitav venecijanski bazen, a Konte drži da bi ga se vjerovatno moglo završiti do proljeća 2021.

Premijer je takođe obećao nadoknaditi štetu koju u ovom trenutku, kako je rekao, nije moguće izračunati.

Ministar za okoliš smatra da su uzroci katastrofe jasni: “To je direktna posljedica klimatskih promjena i tropikalizacije meteoroloških fenomena s jakim kišama i snažnim udarima vjetra.”

(Index.hr)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!