Društvo

Petković: Veća prava studentima u odlučivanju

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da u prijedlog zakona o visokom obrazovanju moraju biti uvrštena veća prava studentskih predstavnika u donošenju odluka pri izboru rektora univerziteta i dekana fakulteta.

Nakon sastanka u Banjaluci sa predstavnicima Unije studenata Srpske i studentskih parlamenata univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Narodne skupštine, Petković je rekao novinarima da studenti moraju odlučivati prilikom izbora rektora univerziteta i dekana fakulteta, jer ta lica predstavljaju te obrazovne ustanove.

Loading...

On je istakao da je njegov lični stav da univerziteti i fakulteti moraju biti depolitizovani i da mora postojati autonomija univerziteta.

“Dekani i rektori unuverziteta ne mogu biti članovi političkih partija, pogotovo ne članovi organa političkih partija, i to mora biti jedan od uslova pri izboru rektora i dekana”, naglasio je Petković.

On je najavio da će svoj stav iznijeti i na sutrašnjoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske tokom rasprave o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Uroš Bjelica rekao je da su malo zapostavljena prava studenata u procesu odlučivanja u rektoratu i fakultetima i da to treba promijeniti.

Bjelica je podsjetio da su sa predstavnicima resornog ministarstva imali nekoliko sastanaka u vezi sa Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, pravima i obavezama studenata i kvalitetu visokog obrazovanja. 

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!