Banjaluka

Gradska uprava poziva građane da prijave nekretnine i plate porez

Gradska uprava će u ovoj godini pojačati aktivnosti na povećanju obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti, u namjeri da identifikuje neprijavljenu imovinu i na taj način obezbjedi novac za realizaciju brojnih infrastrukturnih potreba na području gradskih i prigradskih naselja, izjavila je načelnik Odjeljenja za finansije Božana Šljivar.

Ona je precizirala da je Banja Luka pokrenula pilot projekat “Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti“, koji će, između ostalog, podrazumijevati i terensku kontrolu s ciljem identifikovanja neprijavljene imovine.

Loading...

– Dugoročni cilj je porast prihoda, bez povećanja poreskih stopa, odnosno da obezbijedimo da svi obveznici budu upisani u Fiskalni registar nepokretnosti i izvršavaju svoje zakonske obaveze, odnosno da plaćaju porez na nepokretnosti koji je izvorni prihod lokalnih zajednica – kazala je načelnica Šljivar.

Iako je, iz godine u godinu, evidentan kontinuiran rast prihoda od poreza na nepokretnosti, Gradska uprava ima namjeru da aktivnije upravlja procesom prikupljanja ove jedne od najznačajnih vrsta prihoda jedinica lokalne samouprave.

Božana Šljivar, načelnik Odjeljenja za finansije
Božana Šljivar, načelnik Odjeljenja za finansije

Prema podacima Odjeljenja za finansije, u prošloj godini je po ovom osnovu naplaćeno 9,5 miliona KM, što je za 23 odsto više u odnosu na 2017. godinu. Međutim, pretpostavlja se da veliki broj vlasnika nekretnina nije prijavio nekretnine u svom vlasništvu i da na njih ne plaćaju nikakav porez.

Načelnica Šljivar ukazala je da se iz ovog poreza finansira izgradnja i rekonstrukcija gradske infrastrukture odnosno saobraćajnica, mostova, vodovoda, vrtića, uređenje zelenih površina, održavanje higijene grada i slično.

– Iako je riječ o vlastitom prihodu opština i gradova, prema propisima, poslove naplate, kontrole naplate i prinudne naplate vrši Poreska uprava. Opštine i gradovi imaju obavezu da obavještavaju Poresku upravu o neprijavljenim nepokretnostima koje se nalaze na njihovoj teritoriji – pojasnila je Šljivar.

Ona je pozvala sve vlasnike nekretnina na području Banje Luke, a koji do sada nisu prijavili svoje nekretnine u Fiskalni registar nepokretnosti kod Poreske uprave, da to učine u što kraćem roku.

– Ne samo da se radi o izvršavanju zakonske obaveze, nego se time obezbjeđuju sredstva, koji treba, uz ostale prihode, da obezbijede finansiranje razvoja Banje Luke kao modernog, evropskog grada ugodnog za život svih njegovih stanovnika – zaključila je Šljivar.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!