Društvo

Gradilišta vape za inženjerima i armiračima

BANJALUKA – Najčešće nepravilnosti koje je za devet mjeseci ove godine utvrdila Republička urbanističko-građevinska i ekološka inspekcija odnosile su se na nedostatak stalno zaposlenih građevinskih inženjera i kvalifikovanih građevinskih radnika na kontolisanim mjestima, potvrđeno je za “Nezavisne” u Inspektoratu RS.

“Po nalogu Inspekcije, subjekti kontrole su naknadno zaposlili četiri diplomirana inženjera raznih struka i 56 kvalifikovanih radnika”, istakli su u Inspektoratu.

Loading...

Prema njihovim riječima, utvrđene nepravilnosti su se odnosile i na nedostatak odgovarajuće prostorno-planske, urbanističko-tehničke i druge dokumentacije na nivou jedinica lokalne samouprave te na tekuća ispitivanja strateških materijala, betona i asfalta i posjedovanje atestne dokumentacije za isti.

Za devet mjeseci ove godine Inspekcija je u oblasti urbanizma i građenja izvršila 467 kontrola, od čega je 96 bilo sa utvrđenim propustima u radu.

“Između ostalog, u  17 slučajeva inspektori su zabranili obavljanje djelatnosti zbog neispunjavanja uslova za rad propisanih određenom licencom”, pojasnili su.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, kazao je da je činjenica  da je sve manji broj kvalifikovanih radnika koji na adekvatan način mogu odgovoriti radnim zadacima u oblasti građevinarstva. Naveo je da je sve manje i mladih koje ova vrsta posla zanima da bi mogli preuzeti znanje od starijih iskusnih radnika, a koji su pred zalaskom radne karijere.

Kazao je da će privredna društva iz oblasti građevinarstva u  RS  u narednoj, kao i prethodnoj  građevinskoj sezoni imati  ogromnih problema u pogledu nedostatka stručne i kvalifikovane radne snage.  Upozorio je da domaća preduzeća imaju ogroman problem s nedostatkom stručne radne snage, te da je teško očekivati da će se iz domaćih resursa stanje u narednom periodu popraviti, iako, kako kaže,  u sektoru građevinarstva stalno dolazi do povećanja zarada radnicima.

Istakao je da je nedostatak radnika evidentan u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta, pa tako nedostaje kranista, zidari, tesara, armirača, fasadera, keramičara, molera, montera elektroenergetskih postrojenja i drugih.

Dodao je da najveća opasnost u budućem periodu jeste problem odlaska stručnjaka svih zanimanja u oblasti građevinarstva u zemlje EU.

“Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je prekvalifikacijom radnika nepotrebnih tržištu rada za zanimanja koja su potrebna privredi – dakle programima osposobljavanja odraslih”, smatra Petrović.

Dragana Vrabičić, predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, navela je da je evidentan nedostatak radne snage u građevinarstvu.

“Logično je da će ako u jednoj firmi jedan čovjek radi posao koji bi trebalo da rade trojica taj posao da trpi i da će da se dešavaju stvari koje se ne bi inače dešavale i logično je da jedan za trojicu ne može vući”, naglasila je Vrabičićeva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!