Društvo

Počeo uvoz struje zbog loše hidrologije i remonta TE Gacko

“Elektroprivreda Republike Srpske” (ERS) je zbog loše hidrologije i kapitalnog remonta Termoelektrane “Gacko” počela sa uvozom električne energije za potrebe domaćeg konzuma i ugovorene obaveze prema Brčko distriktu i Nezavisnom operateru sistema, rečeno je Srni u ERS-u.

U ovom preduzeću ističu da je smanjenja proizvodnja Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) koja je uzrokovana ispadanjem sa mreže Hidroelektrane “Dubrovnik”.

Loading...

Prema procjenama stručnih službi ERS-a, ovo preduzeće je planiralo kupovinu električne energije u vrijednosti od oko pet miliona KM.

“Uvoz će se, za sada, odvijati na sedmičnom nivou, a pažljivo se prate cijene kretanja električne energije na slobodnom tržištu koje trenutno iznose između 40 i 45 evra po megavat-času”, navode u ERS-u.

U ovom preduzeću napominju da će, ukoliko hidrologija u slivovima rijeka Drina i Vrbas u narednom periodu bude bolja, kupovina električne energije biti znatno manja u odnosu na planiranu.

“Sistem ERS-a je već početkom januara osjetio nedostatak električne energije na domaćem tržištu, kada je u havariji u Hidroelektrani `Dubrovnik` stradao agregat koji isporučuje struju elektroenergetskom sistemu Srpske. Gubici su djelimično ublaženi potpisivanjem ugovora između ERS-a, HET-a i `Hrvatske elektroprivrede Herceg-Bosna` o jednakoj raspodjeli električne energije proizvedene u protočnoj hidroelektrani `Čapljina`”, pojasnili su u ERS-u.

Posljedice suše i havarije na Hidroelektrani “Dubrovnik”, kao i negativni finansijski efekti kapitalnog remonta Termoelektrane “Gacko”, prema procjenama, odraziće se na poslovanje ERS-a, koji će u tekućoj godini imati manje sopstvene prihode za oko 25 miliona KM.

“Kako bi se ublažle negativne finansijske posljedice, ERS je svim zavisnim preduzećima uputio preporuke o uštedama. Preporuke se primjenjuju od prve dekade marta, a prvi rezultati, na nivou zavisnih preduzeća, trebalo bi da budu poznati sredinom godine, kada će biti izvršena analiza svih segmenata poslovanja”, ističu u ERS-u.

Remont Termoelektrane “Gacko” trajaće 90 dana, dok se početak proizvodnje u Hidroelektrani “Dubrovnik” očekuje u avgustu ili septembru.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!