Politika

Predsjedništvo BiH: Usvojen zaključak o zaštiti imovine BiH u Hrvatskoj

Predsjedništvo BiH usvojilo je zaključak o sprovođenju Ankesa G Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ i aktivnostima na zaštiti i vraćanju imovine iz BiH koja se nalazi u Hrvatskoj, te zadužilo Ministarstvo inistranih poslova BiH da uputi notu generalnom sekretaru UN, u kojoj će ga obavijestiti o kršenju navedenog sporazuma.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputiće pismo predsjedniku i premijeru Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović i Andreju Plenkoviću da se sporazum o sukcesiji bivše SFRJ sa svim svojim aneksima, u svojstvu međunarodnog ugovora mora primjenjivati u skladu sa međunarodnim pravom, kao pravni akt koji ima prednost u odnosu na sve domaće propise, te u skladu sa njim, izvršiti vraćanje sve imovine BiH u Hrvatskoj, uz obavezan upis u zemljišne knjige na stvarne vlasnike.

Predsjedništvo je na današnjoj sjednici zadužilo šefa pregovaračkog tima BiH u Stalnoj zajedničkoj komisiji viših predstavnika država nasljednica bivše SFRJ da zatraži održavanje vanredne sjednice Stalne zajedničke komisije zbog kršenja sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ od strane Hrvatske, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Savjet ministara je zadužen da Predsjedništvu BiH dostavi izvještaj o aktivnostima koje su, slijedom zaključka sa sjednica Savjeta ministara i Predsjedništva, koje su održane 3. jula, preduzete da bi bila obezbijeđena zaštita i vraćanje imovine fizičkih i pravnih lica iz BiH i imovine BiH koja se nalazi u Hrvatskoj.

Zaduženo je i Pravobranilaštvo BiH da u vezi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa između BiH i Hrvatske, u pogledu primjene Aneksa G, koordiniše sa entitetskim agencijama za privatizaciju sve aktivnosti prema organima u Hrvatskoj, koje se tiču zaštite imovine iz BiH, te da o tome dostavlja izvještaj Predsjedništvu BiH svakih šest mjeseci.

Predsjedništvo BiH, zbog zaštite imovine iz BiH koja se nalazi u Hrvatskoj, zadužuje Pravobranilaštvo BiH da se utvrde modaliteti za pokretanje apelacija prema Ustavnom sudu Hrvatske kojom se osporava ustavnost Zakona o raspolaganju državnom imovinom u ovoj zemlji i odgovarajuće uredbe, koje služe kao pravni osnov za zabranu upisa imovine BiH u odgovarajuće zemljišne knjige na stvarnog vlasnika iz BiH.

Na današnjoj sjednici, primljen je k znanju izvještaj Savjeta ministara o aktivnostima u okviru procesa evropskih integracija BiH i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH.

Donesene su odluke o prihvatanju amandmana na sporazum o grantu Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim kreditom, Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i sporazuma o finansiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija – BiH za 2017. godinu između Evropske komisije, Vlade Srbije i BiH.

Predsjedništvo je odobrilo zaključivanje memoranduma između nadležnih entitetskih i BiH institucija vezanog za unapređenje sistema bezbjednosti hrane u BiH u okviru razvojne saradnje između Češke i BiH.

Odobren je i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva kulture i turizma Kine o olakšavanju grupnih putovanja kineskih turista u BiH.

U saopštenju je navedeno da su donesene odluke o pristupanju Konvenciji Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji i izmjenama i dopunama Aneksa konvencije o identifikacionim dokumentima pomoraca.

Donesena je i odluka o prihvatanju Aneksa V Sporazuma između BiH i Norveške o finansiranju projekta u korist pravosuđa i/ili sudova i tužilaštva u BiH.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo pokroviteljstvo međunarodne investicione konferencije “Sarajevo biznis forum”, koja će biti održana u Sarajevu od 17. do 18. aprila 2019. godine.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!