Društvo

Direktor Agencije za bezbjednost hrane: Građani BiH jedu provjerenu hranu

Građani BiH jedu hranu koja je provjerena, izjavio je danas u Sarajevu direktor Agencije za bezbjednost hrane BiH DŽemil Hajrić.

Na današnjem predstavljanju smjernica namijenjenih nadležnim institucijama u sistemu bezbjednosti hrane u BiH i subjektima u poslovanju sa hranom, Hajrić je rekao da se one tiču higijene procesa i praksi u sektoru peradarstva, ispitivanja kvaliteta meda, kontrole pesticida i kontrole prehrambenih aditiva.

Loading...

On je podsjetio da je predstavljanje smjernica redovna aktivnost koju Agencija za bezbjednost hrane sprovodi posljednjih godinu i po dana, u saradnji sa USAID/Farma dva projektom i projektom u okviru Švedske agencije za međunarodni razvoj.

“Mnogo aktivnosti odnosilo se na pripremu novog zakonodavnog okvira u vezi sa izmjenama i dopunama pravilnika o mikrobiološkim kriterijumima, koji su bili jedan od uslova izvoza peradi u EU”, rekao je Hajrić novinarima.

On je dodao da ovi dokumenti predstavljaju vid podrške Agencije za bezbjednost hrane BiH subjektima u poslovanju sa hranom i nadležnim institucijama u sprovođenju propisa o hrani, čime se štiti zdravlje i interes potrošača u BiH i podržava poslovanje i razvoj prehrambenog sektora.

Hajrić je rekao da su za inspekcijske službe u BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, uključujući i kantone, kao i za subjekte u poslovanju s hranom, organizovane serije treninga koji se tiču procedura sprovođenja novog zakonodavnog okvira.

On je istakao da sistem bezbjednosti hrane ne funkcioniše više tako što se kontrolišu finalni proizvodi, već se odnosi na tok proizvodnje hrane da bi se na vrijeme moglo reagovati ukoliko se uoče neke nepravilnosti.

Šef Odjeljenja za ekonomski razvoj pri Misiji USAID-a u BiH Endru Bogel pojasnio je da se dvije nove smjernice odnose na izvoz pilećeg mesa, a ostale na proizvodnju meda i kontrolu pesticida u hrani.

Bogel je rekao da ovi standardni dolaze u najbolje vrijeme, s obzirom da je BiH nedavno dobila odobrenje za izvoz pilećeg mesa u EU.

Sekretar Asocijacije za prehrambenu industriju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Tijana M

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!