Politika

Za pet godina poništen tek jedan konkurs

Konkursi za posao u javnom sektoru RS sve češće dobijaju produžetak u žalbenom postupku pred Odborom državne uprave za žalbe, na čiju adresu je u posljednjih pet godina pristiglo 780 prijava nezadovoljnih kandidata, ali je rješenje o zasnivanju radnog odnosa poništeno u samo 24 slučaja, što znači da je tek svaka trideseta prijava bila opravdana, piše Glas Srpske.

Statistika bi bila ohrabrujuća da nije javna tajna da veliki broj konkursa biva raspisan samo zbog zadovoljavanja forme i da se u velikom broju slučajeva njegov ishod zna i prije okončanja procedure. Sistem zapošljavanja u organima vlasti izaziva veliko nepovjerenje u javnosti, posebno zbog činjenice da konkursna komisija podobne kandidate može pogurati bodovima na intervjuu, zbog povezanosti s političkim partijama, političarima i na osnovu rodbinskih veza.

Loading...

Prema podacima Odbora državne uprave za žalbe RS broj prijava nezadovoljnih kandidata varira od godine do godine. U posljednjih pet godina najmanje žalbi stiglo je 2015 – 92, dok ih je najviše bilo 2014. godine – 295.

– Od 780 žalbi zaprimljenih od 2013. do kraja prošle godine u samo jednom slučaju je potpuno poništen javni konkurs. To se dogodilo prošle godine i taj predmet je vraćen na ponovni postupak. U 2016. godini u jednom slučaju je poništeno rješenje o zasnivanju radnog odnosa – pokazuju podaci Odbora državne uprave za žalbe RS.

U 22 slučaja pokrenuta na osnovu žalbi poništen je postupak izbora i rješenje o zasnivanju radnog odnosa i ti su predmeti vraćeni na ponovni postupak.

– Najviše poništenih postupaka bilo je 2013. godine – 11, dok ih je godinu kasnije poništeno sedam. U 2015. godini poništena su dva postupka, a u posljednje dvije godine po jedan – rekli su u Odboru državne uprave za žalbe RS i dodali da je 705 žalbi odbijeno kao neosnovano.

Istakli su da se kandidati najčešće žale na nepravilnosti koje se tiču povreda odredaba postupka, pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava i procedura izbora i prijema kandidata u radni odnos.

– Iste nepravilnosti Odbor državne uprave za žalbe RS je ustanovio u slučajevima gdje je poništeno rješenje o zasnivanju radnog odnosa. Poništavanje ovog rješenja ne proizvodi automatski poništavanje javnog konkursa – naveli su u Odboru državne uprave za žalbe RS.

Viši saradnik za žalbe u Odboru državne uprave za žalbe RS Nataša Knežević pojašnjava da najveći broj prijava odbijaju kao neosnovane, jer su konkursne procedure sprovedene po zakonu.

– Pregledom kompletne dokumentacije uvidimo da su kandidati bodovani kako treba, da je Agencija za državnu upravu dala prijedlog kandidata i da je nakon toga direktor ili rukovodilac organa koji raspisuje konkurs donio rješenje o zasnivanju radnog odnosa. U većini slučajeva sve je urađeno po propisima – rekla je Kneževićeva.

Projekt koordinator Centra civilnih inicijativa Slaven Divčić ističe da je veliki problem što Odbor državne uprave za žalbe RS poništava konkurse i rješenja za zapošljavanje samo iz proceduralnih razloga, navodeći da je praksa pokazala da se na bodovanje koje vrše članovi konkursne komisije nema svrhe žaliti.

– Komisija ima apsolutno ovlašćenje da ocjenjuju kandidate bez jasnih pravila. Problem je što ne postoje jedinstveni kriterijumi i što članovi komisije boduju prijavljene a da im ne postave bilo kakva stručna pitanja. Intervjui se u praksi najčešće primjenjuje kao usmeni, gdje kandidati iznesu osnovne informacije o sebi – rekao je Divčić.

Prema njegovim riječima problematičan je i sastav konkursne komisije.

– Na nivou BiH, pa tako i entiteta dominiraju članovi koji dolaze upravo iz organa koji zapošljava. Na primjer kada neko ministarstvo raspiše konkurs od pet članova komisije, tri su iz tog ministarstva, a dva iz Agencije za državnu upravu – rekao je Divčić.

Nedavno objavljeni podaci pokazuju da je Odbor državne službe za žalbe BiH od 2015. do 2017. godine primio 174 žalbe na javne konkurse, a iako ih je 27 uvaženo nijedan konkurs nije poništen. U protekle tri godine Odbor državne službe za žalbe FBiH primio je 3.719 predmeta, a od tog broja 588 žalbi je uvaženo. Ovaj odbor je od kada postoji poništio samo jedan konkurs i to 2015. godine.

Istraživanja

Slaven Divčić kaže da je CCI u protekle dvije godine analizirao zapošljavanje u državnoj službi u BiH i da su utvrdili da konkursi nisu bili transparentni.

– Istraživanja su sprovedena na velikom broju institucija, agencija i sličnih tijela, a u RS se pokazalo da su nova zapošljavanja postojala u više od 80 odsto anketiranih. Indeks transparentnosti zapošljavanja na skali od nula do 100 iznosio je svega 36 – rekao je Divčić.

Broj primljenih žalbi

2013. – 153

2014. – 295

2015. – 92

2016. – 129

2017. – 111

(glassrpske.com)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!