Magazin

SVETI LUKA, SNIJEG DO KUKA: Spomen na apostola, jevanđelistu i prvog ikonopisca!

Vjernici ga slave i kao iscjelitelja i zaštitnika pojedinih zanata. U južnoj Srbiji po prvom gostu ili posjetiocu koji uđe u kuću gataju kakva će godina, odnosno zima biti

Srpska pravoslavna crkva (SPC) obilježava danas praznik posvećen Svetom apostolu i jevanđelisti Luki, u narodu poznat kao Lučindan.

Sveti Luka jedan je od prvih propovjednika hrišćanstva, savremenik Isusa Hrista i autor jednog od četiri Jevanđelja.

Crkva ga smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa, pošto je živopisao tri ikone Presvete Bogorodice i ikone Svetih apostola Petra i Pavla.

Smatra se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Poznata je “ikona u ikoni” koja predstavlja Svetog Luku i u perspektivi ikonu Bogorodice koju svetitelj oslikava.

Ovaj svetitelj rodom je iz Antiohije. U mladosti je izučio grčku filozofiju, medicinu i živopis. U vrijeme Hristove djelatnosti na zemlji, Sveti Luka dođe u Jerusalim, gdje vide Spasitelja licem u lice, ču njegovu spasonosnu nauku i bi svjedok čudesnih dijela njegovih.

Povjerovavši u Gospoda, Sveti Luka bi uvršten u sedamdeset apostola. Zajedno sa Kleopom vidio je vaskrslog Gospoda na putu za Emaus. Po silasku Duha Svetoga na apostole, Luka se vratio u Antiohiju i postao satrudnik apostola Pavla. Sa apostolom Pavlom putovao je u Rim obraćajući Jevreje i neznabošce u vjeru Hristovu.

Na molbu hrišćana napisao je Jevanđelje, oko 60. godine. Po mučeničkoj smrti apostola Pavla, propovijedao je po Italiji, Dalmaciji i Makedoniji.

Sveti Luka je život okončao u 84. godini kada ga, kako je zapisao vladika Nikolaj Velimirović, idolopoklonici udariše na muke, Hrista radi, i objesiše o jednu maslinu u Tebi Beotijskoj.

Čudotvorne mošti Svetog Luke prenesene su u Carigrad u vrijeme Konstancija, sina Konstantinovog.

Praznik je u narodu poznat kao Lučindan i česta je slava srpskih pravoslavnih porodica. Vjernici ga slave i kao iscjelitelja i zaštitnika pojedinih zanata.

Na Lučindan u Republici Srpskoj skupi se više čobana i napravi se čobansko veselje. U pojedinim hercegovačkim mjestima prije nego što puste ovnove među ovce, čobanima iznose cicvare.

U Srbiji ovog dana koncima opasuju torove da vukovi ne dave stoku, uz riječi: “Ide Luka, evo vuka” ili “Sveti Luka, snijeg do kuka” jer je skoro nastupila zima, kad se vukovi približavaju selima.

U južnoj Srbiji po prvom gostu ili posjetiocu koji uđe u kuću gataju kakva će godina, odnosno zima biti. Crnogorci kažu da je duga na nebu pojas Svetog Luke.

Srpska crkva danas slavi i spomen na Svetog Petra Cetinjskog

Sveti Petar Cetinjski
Sveti Petar Cetinjski

Sveti Petar Cetinjski bio je mitropolit crnogorski. Rođen je 1749. u selu Njeguši. Stupio je u monaški čin u svojoj 12. godini. Godine 1782. postaje mitropolit i gospodar Crne Gore.

Sav svoj život, viteški i sveti, posvetio je svom narodu. Radio je na pomirenju zavađenih plemena i branio zemlju od osvajača.

Proslavio se pobjedom nad Napoleonovom vojskom u Boki i Dalmaciji. Iako je bio knez, živio je kao prost monah u jednoj tjeskobnoj ćeliji. Upokojio se 31. oktobra 1830. godine. Njegove čudotvorne mošti počivaju u Cetinjskom manastiru na Cetinju.

Cetinjski manastir
Cetinjski manastirveti luka

Izvor
Kurir.rs
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!