Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Kultura

Nagrada “Jelena Balšić” Rajku Petrovu Nogu

Pjesnik Rajko Petrov Nogo ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade “Jelena Balšić”, koju mu je danas u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu uručio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Pokrovitelj nagrade je Mitropolija crnogorsko-primorska, a dodjeljuje se najuglednijim književnicima i pjesnicima svake druge godine u čast ktitorke manastira Beška i pjesnikinje Jelene Balšić”, saopšteno je iz ove mitropolije.

Žiri za dodjelu nagrade odlučivao je u sastavu: Valentina Pitulić, Milo Lompar, Duško Babić, Miroslav Maksimović, Ljubica Petković i Simon Đuretić, sekretar Savjeta književne nagrade.

U odluci se navodi da se Nogo u svom književnom stvaralaštvu dotakao motiva koji su duboko ukorijenjeni u arhetipske slojeve srpskog nacionalnog bića.

Na početku današnjeg skupa govorili su profesor Valentina Pitulić i Duško Babić, koji su istakli djelatnost ovogodišnjeg dobitnika nagrade.

Ovogodišnji dobitnik prestižne književne nagrade “Jelena Balšić” je pjesnik Rajko Petrov Nogo, a Povelju i ikonu Svete Jelene uručio mu je danas mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu.

Potom je mitropolit Amfilohije govorio o blagovjernoj Jeleni Balšić i dodijelio pjesniku Rajku Petrovu Nogu nagradu – Povelju i ikonu blagovjerne Jelene.

Za kraj, prisutnima se obratio i sam pjesnik Rajko Petrov Nogo i zahvalio Njegovom visokopreosveštenstvu na uručenoj mu nagradi.

U svom govoru pjesnik je govorio o životu i djelatnosti Jelene Balšić i istakao da Mediteran nije izgubljen sve dok narod ide u crkve i manastire.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button