Društvo

U ovoj godini finansirano liječenje i dijagnostika za 86 djece

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu finansirao je u ovoj godini liječenje i dijagnostiku za 86 djece, navela je direktor ovog fonda Јasminka Vučković.

Ona je naglasila da je ove godine primljeno mnogo više zahtjeva nego prošle, što ukazuje da se podigla svijest građana o radu Fonda.

Loading...

Vučkovićeva je istakla da je Fond spreman na sve vidove saradnje, navodeći da su veliki izazov za rad predstavljale akcije za prikupljanje novčanih sredstava koje organizuju humanitarne organizacije, odnosno nesklad između zahtjeva tih organizacija i zahtjeva za liječenje koji su stizali u Fond.

“Otvoreni smo za sve vidove saradnje i svako ko ima informaciju o djetetu kojem je potrebno liječenje u inostranstvu može da nam se obrati, da razmotrimo koji je to najbrži i najjednostavniji način da se odobre sredstva za liječenje”, rekla je Vučkovićeva.

Prema njenim riječima, najbolji način bi bio da humanitarne organizacije akciju za prikupljanje novčanih sredstava pokrenu nakon odobrenja Fonda, kako ne bi dolazilo do zabune i nesklada.

Ona je napomenula da je potrebno da prijedlog za liječenje djeteta stigne od zvanične zdravstvene ustanove u kojoj je dijete liječeno, te da ne postoje prepreke kada je riječ o iznosu potrebnom za liječenje.

“Fond finansira troškove liječenja i boravak jednog od roditelja u inostranstvu, te je veoma važno da imamo kompletnu dokumentaciju zdravstvene ustanove da je neophodno nastaviti liječenje u inostranstvu, jer bez toga bismo bili prepušteni stijihi, suočeni i sa brojnim zahtjevima za liječenja koja nisu naučno dokazana i koja su vrlo rizična”, rekla je Vučkovićeva.

Nina Bližnjaković iz Doboja, za čije je liječenje četvrtog stadijuma leukemije u Njemačkoj Fond izdvojio 310.000 evra, rekla je da je na liječenje otišla u aprilu prošle godine, te da se danas osjeća dobro.

Ona je navela da ima samo dobro isustvo sa ljekarima u Njemačkoj koji su tamo brinuli o njoj, ali koji još vijek brinu, jer ide na kontrole.

“Veliki doprinos izlječenju bio je moj pozitivan stav koji sam se trudila da imam sve vrijeme, ali naravno da veliki značaj u tome ima i Fond solidarnosti, bez čije podrške moja porodica ne bi mogla finansirati troškove liječenja i života u inostranstvu”, rekla je Bližnjakovićeva.

Na računu Fonda juče je bilo 10.414.215 KM, a za 11 mjeseci ove godine Fond je ostvario prihode od oko 6,5 miliona KM, što je za 7,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Prihod od neto plata zaposlenih iznosi 5,4 miliona KM i veći je za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prihodi od lokalnih zajednica 136.465 KM, što je više za 47,5 odsto u odnosu na uporedni period, a prihod od kupovine luksuznih automobila je 197.411 KM i veći je za 19,3 odsto.

Od početka rada do danas Fond je finansirao liječenje i dijagnostiku u inostranstvu za 149 djece, a neka liječenja su produžavana nekoliko puta.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine u Republici Srpskoj s ciljem prikupljanja dodatnog novca za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima republički Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!