Politika

Mitrović: Srpska će donijeti novi Ustav nakon izbora

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Slavko Mitrović najavio je da će poslije izbora Srpska donijeti novi ustav, jer su propali svi pokušaji u parlamentu BiH da se pokrene inicijativa da se postave osnove dejtonske BiH.

On je ocijenio da je ključni problem u BiH upravo nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Svi pokušaji u parlamentu BiH pokazali su se kao jalova priča, zbog čega je Srpska pripremila novi tekst svog ustava, koji je u potpunosti saglasan sa Dejtonskim sporazumom i Ustavnom BiH”, rekao je Mitrović za Alternativnu televiziju.

Loading...

U njemu su, dodao je on, nabrojane nadležnosti BiH, i odredba u kojoj se navodi da sve ono što nisu nadležnosti BiH, nadležnosti su Srpske.

“To znači, i policija i odbrana i indirektni porezi i pravosuđe i obavještajna služba. Taj Ustav Republike Srpske treba da bude donesen na način da Narodna skupština Republike Srpske poslije izbora utvrdi prijedlog novog ustava, koji je potreban jer postoji veliki broj amandmana i uputi ga na javnu raspravu, odnosno na referendum”, najavio je Mitrović.

On je izjavio da je upravo zbog nepoštivanja Dejtona, u BiH situacija kojom niko nije zadovoljan i iz koje se teško vidi rješenje koje će biti prihvatljivo za sve u nekom kratkom roku.

Mitrović vjeruje da bi BiH danas imala daleko veću stabilnost i međusobno razumijevanje da nije bilo tih promjena.

“Nažalost, od 1997. godine, od takozvanih bonskih ovlaštenja, počela je nepravna promjena Dejtonskog sporazuma kao međunarodnog ugovora i stvari su otišle u krivom pracu”, rekao je Mitrović.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da se u posljednje vrijeme sve više o BiH ali i Kosmetu, oglašavaju bivši međunarodni zvaničnici, poput visokih predstavnika Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča, Mitrović je rekao da su oni međunarodni kriminalci koji su kršili međunarodni ugovor bez ikakvih posljedica po njih.

“Ako imate međunarodni ugovor poput Dejtona i ako namećete amandmane na ustave entiteta koji su potpisnici tog ugovora i Aneksa četiri, kao Ustava BiH, što je radio Petrič, šta ste drugo nego kriminalac. I otuda ta priča šta će se desiti sa BiH ako se nešto desi na Kosovu. Najviše se ugroženim osjećaju upravo Petrič i Ešdaun”, naglasio je Mitrović.

Na konstataciju da im se sada ništa ne može, Mitrović je to negirao podsjetivši na to koliko je Ešdaun smjenjivao ljude u Republici Srpskoj i da su bili vrlo uznemireni kada je pokrenuta inicijativa prije nekoliko godina da se u Londonu pokrenu postupci protiv njih.

“Oni su kršili međunarodne ugovore, nisu imali taj mandat i nikakav Savjet za sprovođenje mira im ga nije mogao dodijeliti”, dodao je Mitrović.

On je istakao da sve ono što je nametnuto, pa i izglasano u parlamentu BiH nema ustavni osnov i da je privremenog karaktera.

“Ne znamo koliko će ta privremenost trajati, ali je činjenica da ono nije donijelo stabilnost BiH, pa ni Bošnjacima u čijem interesu je to rađeno”, dodao je Mitrović.

Mitrović je istakao da je i odluka koja je omogućila konstitutivnost naroda, izmišljotina i falsifikat, jer je usvojena sa po četiri glasa za i protiv, te ju je Petrič amandmanima ugradio u entitetske ustave, a koju federalni parlament nikada nije sproveo.

On je napomenuo da u tom ustavu nema Vijeća naroda Republike Srpske, koji je opet nametnuo Petrič, s namjerom da napravi simetriju u strukturi entiteta.

Mitrović je podsjetio na stav Venecijanske komisije da se na entitete, iako nisu države u formalnom smislu, primjenjuje Bečka konvencija o pravu međunarodnih ugovora, na osnovu koje entiteti mogu tražiti zaštitu svojih prava kroz jednostrane poteze.

“I ovdje Republici Srpskoj, čini mi se, neće preostati ništa drugo nego da sporna pitanja rješava na takav način. Pri tome, otvoreni smo i za dijalog i za raspravu u parlamentu BiH, nastojeći da ona opstane, ali kao dejtonska”, rekao je Mitrović.

Na pitanje da li se zakasnilo sa ovakvim namjerama, Mitrović je rekao da ako se neko miri sa postojećim stanjem, onda nije ni zaslužio da se nešto promijeni.

“Nećemo pristati na nepravdu i smatramo da su se sada neke okolnosti promijenile u međunarodnim odnosima i u regionu, da Republika Srpska može s pravom još jednom pokušati da u parlamentu BiH stvari dovede na nivo Dejtonskog sporazma, odnosno Ustava BiH. Ako to ne bude uspjelo, onda će Srpska morati da preduzme korake koji joj stoje na raspolaganju u skladu sa pravom i međunarodnim ugovorima”, rekao je Mitrović.

Podsjećajući na izjave člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića koji govori da predsjednik Milorad Dodik zagovara promjenu Dejtonskog sporazuma, Mitrović je rekao da Dodik zagovara njegovu primjenu.

“Politika Mladena Ivanića je status kvo i antidejtonska. On kaže da ne treba ništa dirati i da je pozicija Srpske zaštićena. Ona jeste zaštićena Dejtonom. Ali ovakva kakva je sada, ako opstane ova antidejtonska BiH, Srpska ne može opstati, jer je preneseno finansiranje na BiH. Odgovornost za ekonomsko-socijalno stanje ostalo je entitetima, odnosno Srpskoj, a pri tome su uskraćena finansijska sredstva da ona može funkcionisati”, smatra Ivanić.

Na pitanje da li bi podrška Hrvatima u BiH za treći entitet mogla u budućnosti dovesti do njihovog “targetiranja” Posavine, Mitrović je rekao da to nije moguće iz više razloga, podsjetivši na izjave Dragana Čovića koji je više puta ponovio da je Srpska neupitna.

Mitrović je istakao da kada govori o pravima Hrvata u BiH, govori o promjenama federalnog Ustava.

Govoreći o Evropskoj uniji, Mitrović je rekao da ne vjeruje da će iko više, pa ni BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora postati članice, jer EU nije više ono što je bila prije desetak godina i ima svoje probleme.

On je podsjetio da su neki ozbiljni autori, sociolozi i politolozi, ocijenili da će sudbinu EU odrediti rješenje migrantske krize.

“Kad bi BiH sutra dobila kandidatski status, trebalo bi najmanje deset godina da postane članica. Za deset godina niko ne može predvidjeti kakva će situacija biti ni u svijetu, ni u Evropi”, napomenuo je Mitrović.

Na pitanje o stavu SNSD-a i njenog lidera Milorada Dodika o razgraničenju na Kosovu, Mitrović je rekao da sve ono što vodi trajnom miru i stabilnosti u osnovi treba podržati.

On tvrdi da je situacija na Kosovu takva da se nikada neće povećati broj Srba koji sad tamo živi.

“U svakom slučaju, potrebno je napraviti razgraničenje i treba pustiti da ono bude stvar dogovora Beograda i Prištine”, smatra Mitrović.

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!