Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Društvo

BBC: BiH u svađi sa Hrvatskom zbog oružja u džamijama

BBC je danas objavio tekst sa naslovom “Bosna u svađi s Hrvatskom zbog oružja u džamijama” u kojem se tvrdi kako čitav slučaj nalikuje političkoj satiri koja nije prošla jer je pretjerana.

Kako prenosi index.hr tekst počinje „uvodom u epizodu”: Predsjednica izjavljuje kako je susjedna zemlja bezbjednosna prijetnja i raj za hiljade islamskih terorista, ali njene tvrdnje su neutemeljene. Te izjave izazivaju mnogo negodovanja  na njen račun sve dok obavještajne službe njene zemlje ne dolaze u pomoć – i pokušavaju stvarnost prilagoditi njenim tvrdnjama.

Ovakav scenarij odbili bi i pisci serije “Podpredsjednica”

Čak i scenaristi političke satiričke serije Podpredsjednica nasmijali bi se na ovu ideju i odbacili bi je. No malo ko se smije u Bosni i Hercegovini, gdje je predsjedništvo ove zemlje nedavno uputilo diplomatsku protestnu notu  Hrvatskoj koja se vjerojatno, piše BBC, tiče ponašanja hrvatske sigurnosno obavještajne agencije SOA-e.

Neuobičajeno čak i za zapadnobalkanske standarde

Prema pisanju BBC-a čak i za zapadnobalkanske standarde ova su zbivanja neuobičajena. Naime, prošlog mjeseca  portal Žurnal objavio je intervjue s bosanskim muslimanima koji su izjavili kako ih je SOA pokušala vrbovati da prokrijumčare oružje u vjerske objekte koji su povezana s vehabijskim pokretom u BiH.

“Otkriće” ovog oružja trebalo je poslužiti kao pokriće za tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je prije dvije godine izjavila kako u Bosni ima 10 000 ljudi „vrlo radikalnih retorika i namjera”, što je tada dočekano s bijesom.

Hrvatski vrh odbacio optužbe

Otkriće Žurnala također nije bolje prošlo. Hrvatski premijer Andrej Plenković tokom posjete gradu Neumu izjavio je kako je priča „kreativna manipulacija”. SOA pak tvrdi kako je riječ o zlonamjernim lažima, iako su potvrdili kako su njihovi uposlenici bili u kontaktu sa građanima BiH.

U međuvremenu Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je informacije o tome da su hrvatski obavještajci regrutovali državljane BiH da podmetnu oružje i objasnio da je Obavještajno bezbjednosna agencija BiH otkrila i spriječila akciju.

“Plan je bio diskreditovati Bosnu i Hercegovinu i prikazati je kao teroristički hub i prijetnju regiji i Europi”, rekao je.

Sukob državnog tužioca i ministra bezbjednosti

Zato je bilo logično da je državni tužilac BiH pokrenuo istragu, ali ispostavilo se da je u njenom središtu upravo sam Mektić. Tužlac je posumnjao da je ministar bezbjednosti otkrio tajne informacije i dao lažne izjave. Mektić je istragu nazvao farsom za navođenje javnosti na krivi put.

Zbunjenost bi bila razumljiva, al građani BiH shvataju da se tvrdnje i protutvrdnje lako uklapaju u osjetljivu etno političku igru koja se nastavlja od Daytonskog sporazuma.

“SOA zna da ima partnere u Bosni koji će im pomoći”

Nacionalistički nastrojeni političari u BiH još uvijek se zalažu za ideju odcjepljenja te imaju jake veze sa strankama u Hrvatskoj i Srbiji.

Vladajući HDZ u Hrvatskoj tako ima utjecajnu sestrinsku stranku u BiH.

“Oni su više na strani Hrvatske negoli vlastite zemlje”, rekla je za BBC Ivana Marić, nezavisna politička analitičarka iz Sarajeva. Potvrdila je i da “nije nemoguće” da je SOA bila umiješana, kao što to tvrdi portal Žurnal te podsjetila kako je Slovenija nedavno povukla svog ambasadora iz Zagreba u znak prosvjeda zbog aktivnosti hrvatskih obavještajnih službi.

“SOA zna da ima partnere u Bosni koji će im pomoći”, rekla je i dodala kako su pravi problem političari koji nastavljaju održavati etničke tenzije kako bi podijelili, vladali i profitirali.

“Svima njima je to potrebno. To je igra koju političari igraju cijelo vrijeme”, rekla je Marić.

Tužilaštvo nije bilo zainteresovano za informacije novinara

Novinar Žurnala Avdo Avdić izjavio je kako je njegova priča rezultat višemjesečnog istraživanja, ali da državni tužilac nije pokazao neki interes za dokaze koje je prikupio.

“Godinama upozoravamo da naši susjedi Hrvatska i Srbija kontroliraju ključne institucije u Bosni. Ispitali su me u državnom odvjetništvu, ali nisu postavili nijedno pitanje koje se tiče ovog slučaja”, rekao je Avdić za BBC.

Afera je pomalo počela iščezavati s naslovnica, no bh. predsjedništvo je izgleda oživjelo aferu naređujući ministarstvu inostranih poslova da pripremi diplomatsku notu. Avdić kaže da je to rezultat informacija koje su prikupile obavještajne službe u Bosni i Hercegovini.

“Neće biti ozbiljnih posljedica zbog diplomatske note”

“Vjerojatno su dobili neke informacije koje smatraju važnima”, izjavio je Načelnik Kancelarije za odnose sa javnošću Ministarstva inostanih poslova BiH  Nebojša Regoje za BBC i dodao kako očekuje da neće biti nekih ozbiljnih posljedica kad je riječ o diplomatskim odnosima i saradnji među dvije države u različitim područjima, uključujući bezbjednost.

Posljednji događaji u odnosima dviju država možda izgledaju zbunjujuće za one koji ne poznaju prilike u BiH, no za domaće stanovništvo i poznavaoce ovdašnjih prilika, ovo je tek jedna od epizoda serije koja nikako da završi, zaključuje BBC svoj tekst.(index.hr)

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button