Banjaluka

Stiže voda za prve potrošače sa „Crnog vrela“

Za više od 5.400 stanovnika sa manjačkog platoa uskoro će biti obezbjeđeno stabilno vodosnadbijevanje, bez redukcija i čestih nestanaka vode, u okviru prve faze realizacije velikog vodovodnog sistema „Crno vrelo“.

Loading...

Prije nekoliko dana, završeni su radovi na podsistemu „Zvijezda“, jednog od ključnih dijelova sistema „Crno vrelo“, koje u budućnosti treba da obezbjedi snabdijevanje vodom za 20.000 potrošača sa rubnih područja Banje Luke i Prijedora.

Ukupno je izgrađeno 14 kilometara vodovodne mreže ovog podsistema, za šta je emisijom gradskih obveznica obezbijeđeno 1,1 milion KM.

Zahvaljujući ovom podsistemu, biće obezbjeđeno stabilno vodosnadbijevanje za 1.810 domaćinstava, odnosno 5.400 stanovnika sa područja: Donjeg i Gornjeg Pervana, Goleša, Čokorskih polja,  Borkovića, Gornje i Donje Bistrice i Gornje Piskavice.

Prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove, preduzeće „Prijedorputevi“ ovih dana završilo je sve radove na izgradnji tri kraka primarnog cjevovoda na podsistemu „Zvijezda“.

Kako su precizirali, urađeni su krak „B“ prema Dedića lokvi, dužine 6.563 metara, koji se odnosi na naselja: Milojevići, Dedići, Marčete, Divljaci, Jankovići, Ninkovići; zatim krak „C“ prema rezervoaru „Đurića glavica“ (dužine 5.905 metara) i krak „F“ – spojni cjevovod od rezervoara „Polića brdo“ do rezervoara  „Jankovića brdo“ (dužine 1.668 metara).

-Podsistemu „Zvijezda“ gravitira oko 1.810 domaćinstava, od čega naselje Borkovići sa oko 520 domaćinstava i Gornja Piskavica sa oko 300 domaćinstava – istakli su iz resornog odjeljenja.

Kako su pojasnili, završetkom podsistema „Zvijezda“ neka domaćinstva će po prvi put dobiti vodu, a većini će biti poboljšano vodosnabdijevanje jer se rezervoar „Đurića glavica“, koji pokriva naselja Borkovići, dio Bistrice, Radosavske i Slavićke – integriše u vodovodni sistem „Crnog vrela“.

-Na tom sistemu, mreža je u lošem stanju pa je neophodno izvršiti identifikaciju trasa, sanaciju mreže i izgradnju novih cjevovoda da bi u potpunosti bilo riješeno pitanje vodosnabdijevanja – kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

U oktobru prošle godine u funkciju je puštena fabrika vode, kao glavno postrojenje vodovodnog sistema „Crno vrelo“. Do sada je u izgradnju „Crnog vrela“ uloženo preko 10 miliona KM.

Procijenjena vrijednost svih potrebnih radova iznosi više od 20 miliona KM.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!