Društvo

Uklanja se sova iz Kikinde

Vajar Jovan Blat iz Kikinde uradiće novu skulpturu sove od gline koja će zamijeniti stilizovanu koja je protekle nedelje izazvala podsmjehe i lascivne komentare u javnosti. On je gradu poklonio skulpturu visoku 2,4 metra, koja je postavljena na novi kružni tok na ulazu u grad.

Čim su fotografije objavljene na zvaničnoj Facebook stranici grada Kikinde uslijedili su dvosmisleni komentari, jer skulptura neke građane podsjeća na muški polni organ.

Loading...

“Postojala je dobra namera. Uradio sam stilizovanu skulpturu mužjaka sove, izduženog, cevastog tela. Figura nije verna kopija sove ušare. Jasno je, s jedne strane, da svako ne razume savremenu umetnost, dok sam, s druge, imao izvesna tehnička ograničenja. Spreman sam da uradim novu skulpturu koja će biti verna kopija sove ušare onakve kakva je u prirodi”, kaže, za “Novosti”, Jovan Blat, vajar Centra za likovnu i primenjenu umetnost “Tera”.

Fotografija koja je izazvala asocijacije brzo je uklonjena sa FB stranice grada, dok skulptura i dalje stoji na istom mjestu, a nova neće biti postavljena do kraja godine, jer je za njenu izradu, sušenje i pečenje potrebno nekoliko mjeseci.

“Ustupljen je prostor ‘Teri’ za jedno od mnogobrojnih umjetničkih djela, bez namjere da se bavimo ocjenom umjetničkog rada. Već godinama razvijamo veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote i to ćemo činiti i dalje”, saopšteno je, za “Novosti”, u Gradskoj upravi.

Objavljivanjem fotografija glinene sove Gradska uprava je najavila “sovembar”, jer se ovog mjeseca mnogobrojnim aktivnostima podsjeća na to da je Kikinda najveće zimovalište malih sova ušara ili utina na svijetu.

Slična rekacija javnosti bila i prije tri godina, kada je na gradski trg, pored pravoslavne crkve, postavljena betonska skulptura sove. Arhitekte su to nazvale incidentom i ruženjem zaštićenog gradskog jezgra. Ta sova je sa trga premještena kraj gradske pijace, gdje je i danas.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Izdvojeno

Close
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!