Politika

Trivić: Zajednička odgovornost za kreiranje najboljih politika u obrazovanju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da učenici u Srpskoj imaju dobro znanje, ali da uvijek može bolje i da svako ko je zaposlen u nastavno-obrazovnom procesu ima odgovornost za zajedničko kreiranje najboljih politika u procesu obrazovanja.

– Mi sprovodimo određena testiranja posredstvom Republičkog pedagoškog zavoda i partnerskih organizacija da bismo utvrdili to znanje – rekla je Trivićeva novinarima u Tesliću prije otvaranja desete škole direktora i pedagoga predškolskih ustanova i osnovnih škola Srpske o temama iz oblasti vrednovanja kvaliteta rada vaspitno-obrazovnih ustanova.

Loading...

Ona je naglasila da je današnji seminar samo jedna u nizu aktivnosti resornog ministarstva na unapređenju obrazovnog sistema u Srpskoj, odnosno vještina i metodologije nastavnog procesa.

Trivićeva je rekla da su ovakvi skupovi jedan od načina za ukazivanje na potrebe razvoja osnovnoškolskog i predškolskog vaspitanja, za otvaranje brojnih pitanja, za postavljanje određenih ciljeva sa rješenjima kako ih ostvariti. 

– Prvo tromjesečje je iza nas i vrijeme je da se konsolidujemo, da vidimo šta je već spremno za narednu školsku godinu, gdje treba da se usmjeravamo, i u nastavnom planu i programu i u organizaciji, odnosno svemu što je potrebno da osnovci steknu najbolja znanja i za zdrav rast i razvoj djece u predškolskim ustanovama – istakla je Trivićeva.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je da ova ustanova kontinuirano radi na vrednovanju sveukupnog rada škola u Srpskoj prema standardnim indikatorima kvaliteta. 

– Mi ćemo do kraja maja završiti spoljašnje vrednovanje u 10 osnovnih škola, a imamo i obavezu da uradimo u još 30 škola do septembra – naveo je Damjanović i najavio da će u narednim godinama broj obuhvaćenih škola biti veći.

On je uvjeren da će vrednovanjem rada škola, nastavnika i učenika, novim pravilnicima, obrazovanja u Republici Srpskoj biti kvalitetnije.

Predsjednik Društva pedagoga Drago Branković rekao je da je vrednovanje kvaliteta rada učenika, nastavnika i škola osnovna tema desete škole direktora i pedagoga predškolskih ustanova i osnovnih škola Republike Srpske kojem, kako je naveo, prisustvuje 350 učesnika.

Branković je naglasio da će biti riječi o tome kako nastavnici mogu procjenjivati, vrednovati i pratiti angažovanost učenika u vaspitno-obrazovnom procesu, procjeni kvaliteta sistema ocjenjivanja i tome šta se može unaprijediti.

Organizator seminara u Banji Vrućici je Republički pedagoški zavod u saradnji sa Društvom pedagoga Republike Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!