Banjaluka

Puna podrška: 50 rampi za lica sa invaliditetom

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas izgrađene rampe za lica sa invaliditetom kod Zavoda „Dr Miroslav Zotović“, a uz ovu, biće izgrađeno još oko 50 rampi koje bi znatno trebalo da olakšaju kretanje ovih lica.

Loading...

-Uz velike kapitalne projekte koje realizujemo, radimo i manje zahvate u saobraćaju koji su značajni za rješavanje potreba i problema koje imaju naši sugrađani sa invaliditetom ili posebnim potrebama – kazao je Radojičić.

On je naglasio da Grad od 2017. godine planski, zajedno sa Humanitarnom organizacijom „Partner“ i drugim, radi na ukljanjanju arhitektonskih barijera i prilagođavanju javnog prevoza licima sa invaliditetom.

-Ove godine radićemo na više desetaka mjesta po gradu koja su planski birana u sardnji sa udruženjima koja okupljaju lica sa invaliditetom, i to za početak prema Kliničkom centru i turističkim  mjestima. Uz uklanjanje arhitektonskih barijera po gradu, animirali smo i određene institucije koje su radile po tom pitanju, poput Banskog dvora i ambulanti porodične medicine – naveo je Radojičić.

On je istakao da je to stalna akcija, te da se na svim novim saobraćajnicama i kružnim tokovima vodi računa o tome da budu prilagođene za ta lica, a istovremeno se rade intervencije na starim saobraćajnicima na kojima nema rampi za prilaz lica sa invaliditetom.

Prema njegovim riječima, poseban segment odnosi se na prevoz ovih lica.

-Banja Luka ima taksi prevoz za lica sa invaliditetom i postoji stalna akcija koju Grad vodi sa prevoznicma u vezi stvaranja što boljih uslova za prevoz ove katerogije stranovništva – zaključio je Radojičić.

Rampe kod „Zotovića“ postavljene su u okviru projekta „Banja Luka – inkluzivna zajednica“ koji je iniciran od strane Humanitarne organizacije „Partner“, a Grad se aktivno uključio i pružio punu podršku.

Predstavnik ove organizacije Olivera Mastikosa kazala je da su tokom te kampanje uspjeli da javni prevoznici steknu naviku da osobe sa invaliditetom treba da se kreću i da ako je to potrebno otvore rampu za ulaz invalida u autobus.

-Posebno je značajna ova lokacija kod „Zotovića“, gdje sada i lica sa invaliditetom mogu nesmetano da priđu stanici i uđu u autobus – kazala je Mastikosa.

Sekretar Gradske organizacije slijepih Banja Luka Radomir Radanović kazao je da je ovo jedan od načina kako se zajedno može djelovati i da svi na neki način iskažu svoje potrebe i probleme se kojima se suočavaju u kretanju u gradu.

-Nadam se da će u sljedećem periodu biti dosta toga riješeno i da će naši članovi moći biti samostalniji. Neke od naših potreba su zvučna signlizacija na semaforima, taktilne staze, kao i autobusi javnog prevoza opremljeni zvučnim efektima za najavu stanica – rekao je Radanović.

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!