Društvo

Zabranjen uvoz više od 55 tona grožđa i paprika

Inspektori Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove zabranili su prodaju tri pošiljke paprika teške 15.488 kilograma i dvije pošiljke od 40.418 kilograma vinskog grožđa, zbog prisustva pesticida.

Odbijena je i pošiljka hrane za životinje težine 3.120 kilograma zbog prisustva aflatoksina, dok je uništeno 800 kilograma šljiva, jer pošiljka nije bila prijavljena.

Loading...

Tokom septembra je od ukupnog broja pregledanih pošiljki iz uvoza hrane neživotinjskog porijekla zabranjen uvoz 1.300 kilograma šampinjona zbog prisustva nedozvoljenih aditiva.

“Fitosanitarna inspekcija je u septembru izvršila pregled ukupno 1.723 pošiljke, pri čemu je izdato sedam rješenja o zabrani uvoza pošiljki”, navodi se u izvještaju Uprave.

U unutrašnjoj kontroli u izvještajnom periodu izvršen je nadzor u 888 objekata u kojima se obavlja poslovanje hranom. Utvrđeno je 138 nepravilnosti koje su se najčešće odnosile na nehigijensko rukovanje hranom tokom obrade, prerade i čuvanja, neodržavanje higijene uređaja, prostorija, opreme, zatim na zatečenu hranu u prometu izmijenjenih organoleptičkih svojstava ili isteklog roka upotrebe.

Inspektori su nalazili hranu bez propisanih oznaka i dokaza o porijeklu, odnosno proizvođaču, te zaposlene koji ne ispunjavaju zahtjeve za ličnu higijenu i zdravlje.

Veterinarski inspektori su nakon sprovedenih pregleda tokom prošlog mjeseca izdali 17 rješenja o opservaciji pasa i mačaka radi isključivanja sumnje na bjesnilo, zatim po tri rješenja sa mjerama za subijanje i iskorjenjivanje zaraznih bolesti životinja i o otklanjanju nepravilnosti kod držaoca životinja, po jedan ukaz i prekršajni nalog.

Zabranjeno je stavljanje u promet jedne pošiljke proizvoda od mlijeka, koja je vraćena isporučiocu zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima o informisanju potrošača u količini od 9.046,38 kilograma.

Fitosanitarni inspektori su, takođe, prošlog mjeseca u unutrašnjoj kontroli obavili 146 inspekcijskih pregleda 117 redovnih, 12 po inicijativi i 17 kontrolnih inspekcijskih pregleda.

Donijeli su dva rješenja o oduzimanju i uništenju robe, tri rješenja za stavljanje robe van prometa i 21 rješenje za otklanjanje nepravilnosti manjeg rizika za čije otklanjanje je potrebno kraće vrijeme.

“Kontrolisani su izvještaji o izvršenim hemijskim tretiranjima palmi na javnim površinama i kod pravnih subjekata, kao i sprovođenje postupka injektiranja i endoterapije. Apelujemo na sve držaoce bilja čije palme pokazuju simptome napada da bez odlaganja sprovedu mjeru uništavanja palmi. Potrebno je hitno tretirati palme ukoliko to nije učinjeno”, navodi se u saopštenju.

Izvor
Srna
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!