Banjaluka

Banjaluka za grantove u kulturi izdvaja 800.000 KM

Grad Banjaluka će za oblast kulture ove godine izdvojiti oko 800.000 KM kroz program sufinansiranja kulturno-umjetničkog amaterizma, projekata iz oblasti kulture i kalendara kulturnih manifestacija.

Vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Neven Stanić precizirao je da su 184.000 KM namijenjene za manifestacije u kulturi, te 183.000 KM za kulturno-umjetnički amaterizam.

Loading...

Stanić je Srni rekao da se time podržavaju redovne programske aktivnosti udruženja iz oblasti amaterizma i dio manifestacija iz oblasti amaterskog stvaralaštva, kao i međunarodna takmičenja iz ove oblasti.

“Dio projekata koje planiramo da podržimo u 2019. godini uvršteni su u gradski kalendar manifestacija u kulturi, kojima će biti pružena podrška na različite načine, od novčane, ustupanjem prostora, ali i dijelom kroz promociju”, naglasio je Stanić.

Prema njegovim riječima, važno je da ti programi zadovoljavaju kulturne i manifestacione potrebe Banjalučana, a sa druge strane da privlače turiste.

U kalendaru za 2019. godinu nalazi se 27 manifestacija koje će dobiti podršku banjalučke Gradske uprave.

U okviru kalendara planirana su posebna sredstva za manifestaciju “54. Kočićev zbor” koju će Gradska uprava organizovati treću godinu zaredom.

Za projekte u skladu sa novom Strategijom razvoja kulture planirano je 170.000 KM, a u Odjeljenju su planirana i sredstva za Fondaciju “Evropska prijestonica kulture – Banjaluka 2024” u iznosu od 120.000 KM, dok je za projekte i programe udruženja iz oblasti kulture planirano 27.000 KM.

U skladu sa Strategijom kulture, već u februaru će biti raspisan javni konkurs za sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Stanić je rekao da je ova praksa započeta u 2018. godini i da je na ovaj način podržano 26 projekata iz različitih oblasti i to kreativne industrije, umjetničkog stvaralaštva, dokumentarnog filma, dječijeg stvaralaštva, amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva, te savremenog stvaralaštva.

On je naglasio da su prvi put projekte iz oblasti kulture birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od poznatih banjalučkih kulturnih radnika.

Izvor
NN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!