Banjaluka

Boračke zgrade u Adi opet poplavljene fekalijama, stanari očajni: “Evo šta smo dobili za našu žrtvu” (VIDEO)

Otakako smo uselili u zgrade u Adi stalno neki problemi, a sada nam se ponovo izlila kanalizacija u podrum, očajno govore porodice poginulih boraca.

Boračke zgrade useljene su 2016. godine, dvije decenije od završetka rata, a stanare je odmah na početku dočekala ova muka sa izlivanjem fekalija u podrum, nakon kiše. Porodice od tada strahuju i šalju dopise nadležnima koji su gradili objekat da trajno riješe problem.

Loading...

Zar poslije toliko godina rata trebamo sada još da ratujemo protiv nečije bahatosti, upitale su porodice koje ovdje stanuju. Sami su, pričaju, zapušili cijevi nekim krpama, koje su dugo držale vodu, ali više ni to ne garantuje sigurnost.

Stanarima na ulazu broj 13 juče su fekalijama poplavljeni podrumi i zajednička prostorija, koju ne mogu ni koristiti dok se sve dobro ne dezinfikuje. “Evo šta smo dobili na poklon za našu žrtvu otadžbini”, očajno govore stanari.

Supruzi poginulog borca Dragoslavi Rađević, kao i prije dvije godine, fekalije su uništile stvari koje čuva u podrumu, i to baš pred slavu koju se priprema da proslavi sa svojim najmilijima.

– Podrum imam kao da ga nemam, ne smijem dole ništa ni ostaviti, jer čim padne kiša voda odnekud izbije, da li iz zemlje, ne znam ni ja više. Podigla sam većinu stvari na policu, stradale su cipele, voda je zahvatila i radijator, molim se da nije pokvaren. Ne može se proći kroz stan od stolica i stolova, koje ne smijem snijeti u podrum da ne bi završili u kanalizaciji- plačno govori Dragoslava.

Ne može kaže, ni slavu sa porodicom da proslavi u miru, niti za goste može pripremiti ručak u zajedničkoj prostoriji zgrade, koja će se od fekalija sušiti još danima. Najgore joj je, kaže, što šteta nije konačna i što se opet sve može ponoviti od sljedeće kiše.

Izgradnju ovih zgrada zajednički su finansirali Grad Banjaluka i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS.

– Stalno pišemo dopise, ali problem je nemarnost nadležnih koji neće da intervenišu i ugrade veći kolektor. Ovo nema veze sa izvođačem, jer je tu odgovoran onaj ko je uradio loš projekat i nije vodio računa o nivou kanalizacije koji je viši od nivoa odvoda- govori ratni vojni invalid Aleksandar Kecman, koji je i predstavnik stanara u ovom ulazu.

U resornom ministarstvu kažu da je zgrada urađena prema projektu Gradske uprave, te da problem nije do izvođača radova. Dodaju i da je objekat prenesen na raspolaganje i korištenje Gradu.

I u Gradskoj upravi svjesni su da problem izlivanja kanalizacije u boračkim zgradama datira još od useljenja, a uzrok je, kažu, loše urađena infrastruktura. Naime, u izgradnji su spojene oborinska i fekalna kanalizacija, pa zbog povećanog priliva dolazi do izlivanja u podrumske prostorije. Grad je, dodaju, formirao Komisiju koja je zaključila da je potrebna rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog kolektora.

– Kao privremeno rješenje na instalaciju je ugrađen nepovratni ventil i već više od godinu dana taj problem se nije javljao. Šta se sada desilo nije nam poznato. Ali radi ustanovljavanja stanja i hitne intervencije, iz Odjeljenja za komunalne poslove je poslata ekipa da sagleda stanje i uradi šta bude moguće- odgovorio je načelnik Odjeljenja za boračku zaštitu Dragomir Keserović.

Naglasio je da situaciju dodatno usložavanja to što je garantni rok istekao, stanovi otkupljeni, nije formirana zajednica etažnih vlasnika, kao i činjenica da odjeljenje i Gradska uprava imaju vrlo ograničene mogućnosti za rješavanje problema.

Bili i bez grijanja

Pored muke sa fekalijama, porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi u Adi, dugo nisu imali ni grijanja u zgradi, koje je projektovano sa kotlovnicom na skupo lož ulje, pa su stanove zagrijavali na struju. Skupština grada privremeno je prošle godine prepustila upravljanje gradskoj Toplani, kako bi se premostio problem.

(srpskainfo)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!