Privreda

Poreska uprava Srpske privremeno zatvorila 150 objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa

Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su od početka godine izvršili 1.000 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa i zbog utvrđenih nepravilnosti za 150 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana.

Inspektori su i izdali 428 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 264.500 KM.

Loading...

– Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave u Banjaluci, ukupno 38 – saopšteno je iz Poreske uprave.

Na području Područnog centra Istočno Sarajevo privremeno je zatvoreno 16 objekata, Doboja 24, Bijeljine 24, Prijedora 21, Zvornika 14, a na području Područnog centra Trebinje 13 objekata.

U saopštenju je naglašeno da će inspektori Poreske uprave nastaviti da tokom cijele ove godine kontinuirano kontrolišu evidentiranje prometa putem fiskalnih kasa.

Kao jednu od značajnih aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, Poreska uprava Srpske svake godine sprovodi promotivnu medijsku kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”, čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga Srpske.

– U okviru tih aktivnosti naglašavamo da je važno promijeniti loše navike, povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu, niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje – ističu iz Poreske uprave.

Kako je navedeno, borba protiv sive ekonomije ne zasniva se samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

– Neizdavanje fiskalnih računa pokazuje da je poslovanje obveznika nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava prilikom kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga – naglašavaju iz Poreske uprave Srpske.

(SRNA)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!