Privreda

Đokić: Dobit javnih preduzeća mora biti znatno veća

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić smatra da treba ići dalje u reforme javnog sektora, posebno javnih preduzeća, čija dobit mora bude znano veća.

Đokić je naveo da javna preduzeća u organizacionom dijelu moraju biti podignuta na znatno viši nivo, posebno ona koja su nosioci stvaranja nove vrijednosti.

Loading...

Prema njegovim riječima, dobit javnih preduzeća mora da bude znatno veća, kao i njihova izdvajanja u korist Republike kao vlasnika javnih preduzeća.

“Posebno `Elektroprivreda` ima potencijala da daje više, ali su potrebne reforme, kao i druga javna preduzeća poput `Željeznica`”, rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku, gdje je danas prisustvovao proslavi krsne slave Mratindan u Rudniku i termoelektrani.

Đokić, koji je lider Socijalističke partije, rekao je i da od nove Vlade Republike Srpske očekuje kontinuitet uspješnog rada i nastavak reformi sa ciljem napretka i razvoja.

“Imamo sve preduslove i vjerujem da ćemo već po isteku prve godine mandata imati nove vidljive rezultate, a biće ih više u narednim godinama”, rekao je Đokić i dodao da će SP biti dio vlasti i dio Vlade Republike Srpske, a da će se o drugim detaljima dogovarati u narednim dani.

Đokić je napomenuo da se svake godine bilježi povećanje stope ekonomskog rasta vidljivo kroz vrijednost rasta bruto domaćeg proizvoda od tri i više od tri odsto, te da se na osnovu toga može govoriti o stabilnosti ekonomskog sistema i njegovom kontinuiranom rastu.

Prema njegovim riječima, da bi te stope rasta bile veće, potrebne su reforme koje će morati da se provode u narednom godinama.

“Republika Srpska time stiče mogućnost da izdvaja znatno više sredstava za investicione aktivnosti i doprinose njenom razvoju i daljoj stabilizaciji, ekonomskoj i svakoj drugoj, a mi za to imamo još mnogo potencijala”, ocijenio je Đokić.

On je naveo da je taj potencijal, prije svega, u oblasti energetike i industrije, gdje je potrebno ojačati domaće partnere i privlačiti inostrane investicije.

Đokić je istakao da Republika Srpska ne zavisi od Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, koji je sigurno značajan finansijer ne samo u Srpskoj, nego i u mnogim državama u svijetu.

“Politika Republike Srpske do sada je bila da se oslanjamo na saradnju sa MMF-om, ali ne na način da moramo da izvršavamo svaku mjeru, zadatak ili ulogu koju ovdje ima MMF”, rekao je Đokić i najavio da će Srpska nastaviti da vodi svoju autonomnu politiku na bazi vlastitih interesa i potreba, koristeći i spremnost MMF-a da, kao i do sada, učestvuje u finansiranju.

Komentarišući proslavu praznika u Federaciji BiH koji Srpska ne priznaje, lider socijalista je napomenuo da je prošao period postojanja socijalističke Јugoslavije, a s njim obilježja i praznici te države.

“Gospoda u Federaciji bi trebalo da shvate da je to iza nas. Ideja ove BiH je nastala na bazi dogovora iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, potvrđena mirovnim sporazumom u Parizu i to bi trebalo da bude osnova života za organizaciju BiH”, ocijenio je Đokić

Izvor
SRNA
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!