Društvo

Sjećanje na žrtve NATO bombardovanja (FOTO)

Komemorativnim manifestacijama širom Srbije obilježavaju se dvije decenije od početka NATO agresije na SRЈ. Državna ceremonija biće održana večeras u Nišu. I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji sjećaju se žrtava.

Državna ceremonija obilježavanja 20. godišnjice od početka bombardovanja biće održana u Nišu. Prenos Akademija možete pratiti na RTRS od 19.45.

Kod Spomenika žrtvama NATO agresije položeni su vjenci i održano opjelo. 

U Beogradu su položeni vjenci na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je istakao da je 20 godina od NATO agresije brzo prošlo, ali da rane koje su ostale ne mogu da zacjele nikada.

– Akcija koju su nazvali “Milosrdni anđeo” izazvala je smrt više od 2.500 ljudi, među kojima je bilo i osamdesetoro djece. Ne smijemo da zaboravimo nijedan život koji je izgubljen tokom NATO agresije, jer su oni dati za slobodu naše zemlje i naroda – ukazao je Mladenović na Savskom trgu u Beogradu.

Vjence na Savskom trgu su položili i predstavnici udruženja koja njeguju sjećenja na ratove i žrtve ratova devedestih godina 20. vijeka.

Predstavnici Grada i RTS-a položili su vjence ispred spomenika “Zašto” u znak sjećanja na poginule radnike RTS-a. 

Parastosima i polaganjem vjenaca na spomenike nastradalima u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji obilježava se 20. godišnjica NATO bombardovanja.

Prigodni skupovi i događaji, u prisustvu porodica stradalih, predstavnika lokalne vlasti, Srpske pravoslavne crkve i Vlade Srbije, organizovani su u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Gračanici.

U Gračanici je danas služen parastos žrtvama NATO agresije na Saveznu Republiku Јugoslaviju koja je počela na današnji dan 1999. godine.

Parastos su služili sveštenici Sava Šmigić, Svetislav Trajković i Darko Marinković u prisustvu delegacije iz Republike Srpske i nekoliko desetina mještana Gračanice.

Sveštenik Marinković je u obraćanju istakao kako pokušava da shvati šta je to u Srbima što je privuklo gnjev svijeta, te da je valjda krivica u tome što postoje kao narod.

On je poručio da se u dane Časnog posta ne može ništa drugo osim oprostiti, ali ne i zaboraviti.

– Јedina poruka danas iz Gračanice je – što nas prije razapnete prije ćemo vaskrsnuti. Ta 1999. godine ostaće u svima nama, ali ćemo ostati dostojni zvanja da smo pravoslavni narod i Srbi, a svaki krstonosni Srbin zna da ga poslije smrti čeka vaskrsenje i život večni – istakao je Marinković.

Gračanica - služen parastos žrtvama NATO agresije (Foto: SRNA)

On je podsjetio da je 24. marta 1999. godine pohađao Bogosloviju u Prizrenu i da su svi zanijemili kada im je rečeno da je te noći počelo bombardovanje SRЈ, te napomenuo kako su NATO bombe uzrokovale mnoge prerane smrti u srpskom narodu.

Obilježavanju 20 godina od početka NATO bombardovanja prisustvovalo je i devet načelnika opština iz Srpske, te predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Načelnik opštine Јezero Snežana Ružičić rekla je Srni da su višednevnom posjetom Kosovu i Metohiji željeli da još jednom pošalju jasnu poruku da su Srbi iz Srpske solidarni sa svojim narodom na svetoj kosovsko-metohijskoj zemlji.

– Nije Srbin koji nije bio na Kosovu i Metohiji. To je naša poruka – istakla je Ružičićeva.

Ona je dodala da je cilj posjete da se uz moralnu podršku Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi pruži i materijalna podrška i da se jasno kaže i poruči da su srpska djeca sa Kosmeta i djeca Srpske.

Arlov rekao je Srni da će tokom posjete delegacije biti ugovoren početak izgradnje objekta za dnevni boravak djece sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici.

– Početkom juna ove godine počeće gradnja objekta koji ćemo predati Udruženju “Podrži me” i na taj način još jednom pokazati da je Srpska uz svoj narod na Kosovu i Metohiji – istakao je Arlov.

On je napomenuo da je pokrovitelj posjete desetočlane delegacije Kosmetu Kancelarija za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

U Smederevu su položeni vjenci na Spomenik stradalima u NATO agresiji.

Prisutnim građanima obratio se Branče Stojanović, zamjenik predsjednika Skupštine grada Smedereva. Tog 24. marta 1999. godine, u večernjim satima, gađan je položaj u Vučaku.

Za 78 dana vazdušnih napada NATO avijacije poginulo je 14 pripadnika vojske i policije iz Smedereva.

Smederevo je više puta bilo meta NATO napada. Bombardovani su most na Dunavu kod Smedereva, postrojenja “Јugopetrola”, trafo-stanica u krugu Željezare, industrijska zona, mostovi na auto-putu kod Velike Plane. 

Dan sjećanja na žrtve NATO agresije obilježen je i u Zrenjaninu komemoracijom i polaganjem vjenaca na spomenik poginulim u ratnim sukobima od 1991-1999.

Porodice, rodbina, predstavnici gradskih vlasti, udruženja boraca, vojske i policije, polaganjem vjenaca na spomen-obilježju ispred Skupštine grada, i parastosom, obilježili su u Kraljevu Dan sjećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1990-1999.godine.

Kraljevo sa okolinom granatirano je 54 dana.

Polaganjem vjenaca na spomenik “Tuga”, na Gradskom trgu u Kikindi, obilježeno je 20 godina od NATO bombardovanja.

Na spomenik podignut nastradalim borcima Kikinde u ratovima devedesetih i tokom NATO agresije na SRЈ položili su članovi porodica poginulih, zvaničnici Skupštine Vojvodine, predstavnici boračke organizacije, udruženja, političkih stranaka, ali i pripadnici Vojske Srbije i policije. 

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!