Svijet

Putin: Osvajanje svemira najvažniji pravac razvoja

MOSKVA – U Rusiji se danas obilježava Dan kosmonautike, u znak sjećanja na 58 godina od leta u svemir Jurija Gagarina.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na svečanosti povodom Dana kosmonautike poručio da će država pružiti svu neophodnu pomoć razvoju ruske kosmonautike.

Loading...

“Danas da bi bili među vodećim zemljama, liderima na Zemlji, neophodno je biti lider u kosmosu. Zbog toga, osvajanje svemira postaje najvažniji pravac nacionalnog razvoja”, istakao je Putin.

On je naveo izuzetne uspjehe pionira kosmosa kao što su Jurij Gagarin, Valentina Tereškova, Aleksej Leonov, kao i dostignuća sovjetskih konstruktora, inženjera i svih radnika koji su učestvovali u izgradnji prvog zemljinog satelita i svemirske stanice.

Putin je, između ostalog, istakao da je zahvaljujući njihovoj hrabrosti, smjelosti, naučnom geniju, neiscrpnoj vjeri u mogućnosti čovjeka, ova zemlja postala prva u svemiru.

Taj osjećaj ponosa na otadžbinu i njene heroje, kako je rekao, treba da bude izvor nadahnuća za nove zadatke i uspjehe, koji su neophodni savremenoj svemirskoj industriji.

Putin je naveo da je neophodno razvijati istraživanja dalekog kosmosa i programe letova i to ne samo automatskih, bespilotnih, nego i sa učešćem čovjek.

On je izrazio uvjerenje da su ruski inženjeri, konstruktori i kosmička idustrija spremni da odgovore na zahtjevne zadatke jer imaju jaknu tehnološku bazu i dobar kadar.

Dan kosmonautike počeo je da se obilježava od 1962. godine u čast prvog čovjekovog leta u svemir.

U kosmos je 12. aprila 1961. godine svemirskim brodom “Vostok” poletio Jurij Gagarin. Svemirski brod proveo je u svemiru 108 minuta, obišao jedan krug oko planete.

Taj istorijski događaj otvorio je put za istraživanje svemirskog prostranstva za dobrobit čovječanstva.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!