Banjaluka

Uskoro nove kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save

U cilju rasterećenja saobraćaja od Narodnog pozorišta RS prema Studentskom kampusu, uskoro će početi radovi na izgradnji dvije kružne raskrsnice u Aleji Svetog Save. Riječ je o raskrsnicama sa Gundulićevom i ulicom Vase Pelagića, za šta će iz gradskog budžeta biti izdvojeno oko 480 hiljada maraka.

Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve

Kako kažu u Odjeljenju za saobraćaj i puteve, raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku u gradskoj saobraćajnoj mreži. S jedne strane, nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, dok se druge strane ukrštaju vozila koja dolaze iz pravca Starčevice i Venecija mosta.

– Naše analize pokazale su da će rekonstrukcija ove klasične raskrsnice u kružni tok dovesti do bržeg odvijanja saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vremenskih gubitaka i bolja protočnost prolaska vozila – ističu u Odjeljenju.

U okviru nastojanja za bolja saobraćajna rješenja na ovom potezu, planirano je i izmještanje pojedinih autobuskih stajališta. Predviđeno je, naime, da se stajalište iz smjera Venecija mosta izmjesti iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save, i to na način da će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište na strani kod hotela „Krajina“. Na ovaj način, autobus koji prima i ispušta putnike biće van kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava.

Na javnom tenderu, posao na izgradnji ove kružne raskrsnice dobilo je preduzeće „Kozaraputevi“, a vrijednost radova je 260 hiljada maraka.

Drugu raskrsnicu, gradiće preduzeće „Građenje Đurić“, a njena vrijednost je 217 hiljada maraka. Za obje raskrsnice, u toku je potpisiavnje ugovora poslije čega će započeti i radovi na terenu.

– Na ovoj raskrsnici, kod crkve „Svete Trojice“, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica. Trotoar s lijeve strane ulice Vase Pelagića će biti proširen, a najveći građevinski radovi biće s desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom Svetog Save, gdje će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i semafor – kažu u Odjeljenju.

Kako bi ovi radovi prouzrokovali što manje gužve u saobraćaju, planirano je da se prvo gradi jedna kružna raskrsnica, a kada radovi budu pri kraju da se počne sa pripremama i radovima na drugoj kružnoj raskrsnici. Plan Odjeljenja je bio da se do ljetnog perioda završi procedura javne nabavke i potpišu ugovori, a da se ljeti kada je saobraćaj manjeg inteziteta, izvode građevinski radovi.

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!