Politika

Parlamentarcima BiH NIKAD DOSTA PARA

Samo na paušal uzeli skoro pola miliona maraka

Skoro pola miliona maraka isplaćeno je prošle godine poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH po osnovu mjesečnog paušala, koji po parlametarcu iznosi 713 KM.

Riječ je o fantomskoj naknadi koja se već godinama isplaćuje poslanicima i delegatima, a za nju ne postoji nikakvo logično objašnjenje. U internoj odluci PS BiH postoje samo dvije kratke rečenice o paušalu – da on pripada svakom parlamentarcu bez obzira na radnopravni status i da se dobija množenjem osnovice plate koeficijentom 1,5. I ništa više.

Loading...

Podsjećamo da se paušal isplaćuje bez obzira na platu i ostale privilegije parlamentaraca, a ima ih mnogo, poput odvojenog života, smještaja, regresa, što sve skupa iznosi od 4.500 do 6.500 KM mjesečno.

– Ponovo upozoravamo da je potrebno preciznije definisati suštinu i namjenu ove vrste naknade – navodi se u Nacrtu revizorskog izvještaja PS BiH za 2017. godinu, čija će konačna vertija uskoro biti objelodanjena, nakon što parlamentarne službe prilože komentare.

I na ostalim stavkama trošenja para Kancelarija za reviziju institucija BiH uočila je propuste i konfuziju na koju upozorava godinama unazad, poput angažovanja stranačkih kadrova po osnovu ugovora o djelu za šta je prošle godine keširano ukupno 67.151 KM.

Mada bi zaposlenje po ovom osnovu trebalo da bude u izuzetno rijetkim prilikama, čini se da je ono u PS BiH postalo pravilo. Kao primjer navode zaposlenje savjetnika predsjedavajućeg Predstavničkog doma, vozača, kurira. Takođe, glavni knjigovođa u parlamentu prošle godine je bio zaposlen baš na taj način, iako je njegovo radno mjesto sistematizovano, odnosno trebalo bi da bude popunjeno stalnim radnim odnosom. Da stvar bude gora, knjigovođa je prvo penzionisan, a potom vraćen na posao u PS BiH po osnovu ugovora o djelu.

– Angažman ove osobe je nastavljen i u 2018. po osnovu ugovora o radu na određeno vrijeme od tri mjeseca. Smatramo da je angažovanje osobe po osnovu ugovora o djelu, a nakon što su ispunile uslove za penzionisanje, neprimjereno uzimajući u obzir da se radi o javnoj instituciji koja se finansira javnim sredstvima i uzimajući u obzir trenutnu situaciju na tržištu rada – upozorili su revizori.

Međutim, izvori iz PS BiH tvrde da je ovo samo jedna strana priče. Prema njihovim riječima, sve pozicije u službama PS BiH su odavno popunjene, ali je problem što su primljeni kadrovi koji ne znaju posao, pa instituciji navodno ne preostaje ništa drugo nego da iz penzije vraća one koji znaju da rade.

– Čak se primaju radnici po osnovu ugovora o djelu da bi „pokrili“ stalno zaposlene koji veze nemaju s poslom, ali im ne možete ništa jer ih od otkaza štiti taj neko preko koga su zaposleni – tvrdi naš sagovornik.

Inače, PS BiH je u 2017. imala 223 zaposlena, među kojima je 51 parlamentarac u radnom odnosu, a ostalo su državni službenici i drugi zaposleni čije su plate olakšale budžet za ukupno 9,8 miliona KM. PS BiH je prošle godine potrošila 93 odsto odobrenog budžeta ili 14,9 miliona KM.

Auta bez kontrole

Parlament raspolaže sa 15 automobila starih do 8 godina za čije je gorivo, popravku i redovno održavanje potrošeno 123.188 KM. I ovaj put popisani su stari propusti u korištenju limuzina: za automobile se ne vodi „lični karton“, putni nalozi su uglavnom nepopunjeni, navode se nenormalno velike udaljenosti između gradova u BiH, ne postoji kontrola evidencije o nabavci i zamjeni guma…

– Ponovo ukazujemo na potrebu da bude unaprijeđena unutrašnja kontrola upotrebe vozila – navodi Kancelarija za reviziju.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!