Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Politika

Dodik i Cvijanovićeva kandidati za Predsjedništvo BiH i predsjednika RS?

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na današnjoj sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora stranke vjerovatno će utvrditi imena kandidata za pojedinačne funkcije, odnosno predložiti Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, kao kandidata za člana Predsjedništva BiH i potpredsjednicu stranke Željku Cvijanović za predsjednicu RS.

Nekoliko članova Glavnog odbora SNSD-a koje smo kontaktirali nije željelo govoriti na ovu temu, a neki od njih u nezvaničnim razgovorima rekli su nam i to da ne znaju ništa osim da je sjednica danas.

Trebinje je već izašlo s podrškom Željki Cvijanović i Luka (Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja i predsjednik GO SNSD-a) ne bi sigurno izlazio s tim da to već nije dogovoreno. Ako i na sjednici ne budu predloženi kandidati, gotovo je sigurno da su to Cvijanovićeva i Dodik”, ispričao je jedan član Glavnog odbora SNSD-a za “Nezavisne”, dodajući da nikakav detaljan dnevni red za sjednicu ne postoji.

On kaže da će na sjednici Glavnog odbora biti riječi i o predstojećim izborima i instrukcijama za sastavljanje lista s kojima će izaći na izbore.

“Rok za podnošenje kandidatskih lista je od 27. juna do 9. jula i narednih mjesec dana će obilježiti sastavljanje lista po izbornim jedincima. Na sjednici Glavnog odbora će sasvim sigurno biti riječi i o tome”, ispričao je isti izvor.

Inače, iz SNSD-a je najavljeno da će sjednica Predsjedništva stranke početi u 12, a sjednica Glavnog odbora u 13 časova u Banskom dvoru. Pojedini opštinski i gradski odbori već su izašli sa svojim prijedlozima i favoritima za naredne opšte izbore pa je tako Gradski odbor SNSD-a u Trebinju prije nekoliko dana jednoglasno predložio da Cvijanovićeva bude kandidat za predsjednika RS, ali i šest kandidata iz Trebinja koji bi trebalo da se nađu na izbornim listama ove stranke za Narodnu skupštinu RS i Predstavnički dom parlamenta BiH.

SNSD uz HDZ i SBB još, barem zvanično, nije izašao s imenima kandidata za pojedinačne funkcije na predstojećim izborima. Podsjećanja radi, kada je u pitanju Republika Srpska, Savez za promjene već je dogovorio da njihov kandidat za predsjednika Republike Srpske bude Vukota Govedarica, lider SDS-a, dok će Mladen Ivanić, aktuelni član Predsjedništva BiH, ponovo u trku za drugi mandat. Nedavno je i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković saopštio da je prikupio dovoljno potpisa za kandidaturu za predsjednika RS. Svoju kanidaturu za ovu funkciju najavio je i Sadik Ahmetović, član Predsjedništva Nezavisnog bloka.

U Federaciji BiH dvije najveće stranke SDA i SDP izašle su sa svojim kandidatima za člana Predsjedništva BiH, tako da će iz SDA Šefik Džaferović u Predsjedništvu BiH pokušati zamijeniti svog šefa Bakira Izetbegovića, na istu funkciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH puca i Denis Bećirović iz SDP-a, a vrlo je vjerovatno i da će SBB svog lidera Fahrudina Radončića ponovo kandidovati za to mjesto.

Kada su u pitanju Hrvati, od malo jačih političkih imena kandidaturu je najavio Željko Komšić, lider Demokratske fronte, koji će, gotovo je sigurno, u trku ući sa Draganom Čovićem, liderom HDZ BiH, koji će ponovo pokušati ući u Predsjedništvo BiH.

Trenutni kandidati za Predsjedništvo BiH

  • Milorad Dodik
  • Mladen Ivanić
  • Šefik Džaferović
  • Denis Bećirović
  • Željko Komšić

Trenutni kandidati za predsjednika RS

  • Željka Cvijanović
  • Vukota Govedarica
  • Ćamil Duraković
  • Sadik Ahmetović
(NN)

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button