Politika

Sastanak premijerke Željke Cvijanović sa lobistom za nezavisno Kosovo

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović svoju posjetu Vašingtonu počela je susretima sa najbližim saradnicima predsjednika SAD Donalda Trampa. Kako je prenio RTRS, Cvijanovićeva se u “Tramp hotelu” u Vašingtonu sastala sa Trampovom savjetnicom Kelien Konvej, pres sekretarom Bijele kuće Sarom Hakabi Senders, te Korijem Levandovskim, bivšim šefom pobjedničke Trampove kampanje iz 2016. godine i savjetnikom za Trampovu kampanju za reizbor 2020. godine. Međutim, ko je zapravo Kori Levandovski?

Poznato je da kosovski Albanci od sredine devedesetih godina prošlog vijeka koriste usluge lobističkih agencija za ostvarivanje svojih separatističkih ciljeva.

Ono što je manje poznato jeste da je jedan od najvećih lobista za nezavisno Kosovo u Bijeloj kući upravo bivši menadžer Trampove kampanje, direktor lobističke kompanije ”Avenue streategies” i kompromitovana ličnost Kori Levandovski, sa kojim je premijerka Republike Srpske imala srdačan i prijateljski susret.

Levandovski kompromitovana ličnost

Iako je u javnosti predstavljen kao uspješni savjetnik predsjednika SAD Donalda Trampa, manje je poznato da je Levandovski nekadašnji komentator Si-En-Ena (CNN) i da je 2016. godine izbačen iz štaba i da mu je zabranjen pristup Trampu i njegovoj porodici.

Ono što je interesantno jeste da se Levandovski lažno predstavljao i izazvao incident na inauguraciji Trampa u Vašingtonu. Naime, on je pokušao da prisustvuje zabavi u Kapitolu posle Trampove inauguracije, predstavivši se lažno kao njegov “menadžer kampanje”, ali ga je policija na vrijeme razotkrila. Međutim, kada nije uspio da ih prevari, on je pokušao da silom prođe policijsko obezbjeđenje.

“Recite nekome da mi donese ulaznicu, bukvalno stojim ovde i vidim ostale članove Trampovog kabineta”, vikao je Levandovski nekome preko telefona, bezočno lažući da ima pozivnicu.

Na pitanje policije da li je član kabineta predsjednika, on je, ne trepnuvši, slagao da je ni manje ni više nego “Trampov menadžer kampanje”.

Incident koji je izazvao zgražavanje svjetske javnosti dogodio se na Trampovoj konferenciji za štampu u golf klubu u Palm Biču u martu 2016. godine. Naime, Levandovski je tako jako zgrabio novinarku medijske kuće “Brajbart” Mišel Filds da joj je ostavio modrice na ruci. On je odmah uhapšen i potom pušten, ali sa pozivom na sud.

Kesić glavni posrednik

Ono što je takođe zanimljivo jeste da je jedan od glavnih posrednika posjete srpskim državnicima i političarima u Banjaluci i Beogradu kompromitovanog američkog političkog komentatora Korija Levandovskog bio šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić, koji ga je predstavljao kao uspješnog menadžera kampanje novog predsjednika SAD Donalda Trampa, iako ga je Tramp otpustio odmah na početku svoje kampanje i strogo mu zabranio da prilazi njegovoj porodici.

Sastanak sa lobistima u Kabinetu predsjednika

Kako je BN pisao, Željka Cvijanović nedavno je u Kabinetu predsjednika Vlade Republike Srpske, kao potpredsjednik SNSD-a, razgovarala sa glavnim lobistima kosovskih Albanaca, koji lobiraju za spajanje Prištine i Tirane.

Tema tih razgovora bila je kampanja SNSD-a za predstojeće opšte izbore u BiH.

Cvijanovićeva je kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske i poznato je da joj rejting nije dobar ni u samom SNSD-u, što su pokazala i istraživanja koja je radila ta stranka, pa se očito angažuju svjetski stručnjaci za pitanja kampanja.

Očigledno su ovi izbori za SNSD borba na život i smrt, pa su stigli i do daleke i za njih do juče “mrske” Amerike gdje su našli albanske lobiste.

Ovim potezom pada u vodu priča SNSD-a o izdvajanju američkih dolara za medije posredstvom Ambasade u Sarajevu, za navodno rušenje vlasti u Republici Srpskoj, a navodi o obojenim revolucijama postaju još smješniji.

Međutim, ostaje nepoznato da li će se lobističke usluge Levandovskog plaćati iz budžeta Republike Srpske ili je ipak SNSD toliko bogat da može priuštiti usluge najskupljih lobista.

Izvor
BN
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!