Društvo

Neznanje o seksu opasnost za adolescente

BANJALUKA – Mladi i adolescenti danas ranije stupaju u prvi seksualni odnos pa je neophodna kontinuirana edukacija mladih na ovu temu, a koja, kako kažu stručnjaci, za sada nije zastupljena u dovoljnoj mjeri.

“Ako se izuzme sporadična edukacija mladih koja je dio formalnog obrazovanja i postojanje manjih pojedinačnih projekata, u RS se ne sprovode posebni nacionalni programi za zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja mladih”, stoji u Nacrtu strategije za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u RS.

Kako je navedeno u nacrtu, edukacija o seksualnosti u formalnom obrazovanju u RS ne postoji, a vršnjačka edukacija i programi koje sprovode organizacije civilnog društva, kako je istaknuto, usljed nedostatka finansijskih sredstava nemaju kontinuitet.

“Sve to ima višestruke posljedice po seksualno i reproduktivno zdravlje, ali i mentalno zdravlje mladih. Neplanirane trudnoće, maloljetničke trudnoće, polno prenosive infekcije su problemi i izazovi s kojima se suočavaju mladi u RS, a koji mogu imati negativne posljedice na planiranje zdrave porodice”, istaknuto je u nacrtu.

Jadranka Đuranović-Miličić, ginekolog, istakla je da svako neznanje i neupućenost mogu adolescente da dovedu u opasnost i izlože ih riziku.

“Mogu, na primjer, da dobiju polno prenosive bolesti. Najveći problem je to što oni ne traže pomoć od stručnih osoba. Ne obraćaju se porodičnom doktoru ili ginekologu, kako bi mogli da im daju konkretne, korisne i kvalitetne informacije i savjete”, naglašava Đuranović-Miličićeva.

Istakla je da bi trebalo apelovati na adolescente da se obrate porodičnom ljekaru ili ginekologu, kako bi se sve moguće komplikacije svele na minimum.

“Zahvaljujući svim mjerama i zdravstvenim ustanovama, maloljetničke trudnoće su svedene na minimum, mada bi ih još više trebalo edukovati jer pobačaj nije vid kontracepcije”, upozorava Đuranović-Miličićeva.

Jedna srednjoškolka kaže da njeni vršnjaci do informacija o toj temi dolaze uglavnom preko interneta, a često su te informacije konfuzne i nestručne.

“Imam stariju sestru, pa ako me nešto zanima, lakše mi je nju pitati nego mamu”, kaže ona.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, kazao je da su srednje škole limitirane zakonom, odnosno mogućnošću broja časova.

“Mi nemamo viška ni za jedan čas s obzirom na to da učenici imaju obavezan čas odjeljenske zajednice, dopunsku nastavu i da je sada uvedena vjeronauka kao obavezan predmet. Edukacija bilo kog oblika u tom smislu je dobra. Trebalo bi da se razmisli o uzrastu učenika na kojima bi se primjenjivala ta edukacija i možda je najbolje da to budu finalni razredi osnovnih škola”, rekao je Vasiljević.

Naveo je da u Doboju postoje dobri primjeri vršnjačke edukacije.

“Mi imamo saradnju s Medicinskom školom u Doboju, gdje primamo učenike medicinske škole i sprovodimo programe tog karaktera na teme kao što su bolesti jajnika, testisa, borba protiv side, zarazne bolesti itd.”, kazao je Vasiljević za “Nezavisne”, te dodao da su učenici najzainteresovaniji za edukacije u krugu svojih vršnjaka.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Semberija, rekao je da u školi na čijem je čelu postoji tim za brigu o djeci, te da je planirano nekoliko edukativnih radionica.

“Činjenica je da imamo saznanja da učenici nemaju dovoljno znanja o toj temi bez obzira na to što je to u medijima prisutnije nego ranije, ali ipak njihova znanja nisu dovoljna, tako da cijelo društvo treba organizovano da raditi na tome”, smatra Đurić.

Nada Vulić, direktor Ekonomske škole u Banjaluci, istakla je da učenici škole na čijem je čelu imaju edukacije na ovu temu iz više izvora.

“Profesorica iz Medicinske škole u Banjaluci redovno svake godine dolazi i obavlja časove s našim đacima, koji su vrlo posjećeni i to je stalna i kontinuirana aktivnost. Takođe, naš psiholog i socijalni radnik imaju radionice na sve te teme”, navela je Vulićeva.

Dodala je da bi trebalo da postoji kontinuirana edukacija na ovu temu.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kazali su da je Vlada RS pokrenula Nacionalni program demografske obnove.

“Imenovan je Tim za sprovođenje populacione obuke u školama RS s ciljem upoznavanja učenika od najranijeg školskog uzrasta o važnosti i značaju porodice”, ističu u Ministarstvu.

Dodali su da na redovnoj nastavi, u okviru određenih predmeta, izučavaju sadržaje posvećene reproduktivnom zdravlju.

“Primjer je biologija, gdje učenici u trećem razredu gimnazije i u stručnim školama obrađuju sistem organa za razmnožavanje i reproduktivno zdravlje”, ističu u Ministarstvu.

Naglasili su da se u okviru nastavnog predmeta biologija, u devetom razredu, na adekvatan način i u skladu s razvojnim karakteristikama djece izučavaju nastavne teme sastav čovječjeg tijela i reproduktivno zdravlje.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!