Društvo

Hrabri policijski inspektor iz Gradiške odbio novčanu nagradu

Nakon što sam spasio dvoje mališana iz Njemačke, njihovi roditelji nudili su mi novčanu nagradu, koju nisam prihvatio, niti me je uopšte zanimalo o kolikom iznosu je riječ. Za mene je poseban osjećaj čini to što je moje dvoje djece, nakon akcije spasavanja, povikalo – ono je naš tata, heroj!

Ispričao je to Dejan Gvozden (37), inspektor Policijske uprave Gradiška, čiji je herojski podvig, koji se odigrao na Jadranu, dirnuo cijeli region, pa mu od tog momenta čestitke i riječi divljenja stižu sa svih strana.

Loading...

Gvozden je prije nekoliko dana, tokom nevremena u Senju u Hrvatskoj, spasio dvoje djece iz čamca kojeg su talasi otisnuli prema morskoj pučini, a on nakon svega kaže da se ne smatra herojem. 

– Akciju spasavanja uspješno sam izveo zahvaljujući obuci za spasioca u Upravi za policijsko obrazovanje MUP-a RS, za šta imam i sertifikat, kaže Gvozden, koji je, inače, iz gradiškog mjesta Kozinci.

Dejan je bio sa porodicom na ljetovanju u auto-kampu Rača kod Senja, a dok je šetao plažom sa svojom djecom, sinom Damjanom i kćerkicom Dejanom, čuli su se pozivi u pomoć.

– Recepcija kampa je zvala Kapetaniju Republike Hrvatske, ali se nisu javili, jer su vjerovatno gledali utakmicu, kaže Gvozden.

Shvativši šta se dešava na moru, on nije gubio vrijeme – svoga sina i kćerkicu predao je u sigurne ruke, te uzeo slobodan čamac i njime isplovio, nadjačao jaku buru, stigao čamac sa dvoje preplašenih mališana iz Njemačke, te ih uspješno vratio na obalu.

– Dovoljno je samo pomisliti na to šta se moglo desiti. Osjećam se, nakon svega, ponosno i srećno, priča Gvozden.

Dejan Gvozden i Vojislavka Lajić

On smatra da bi slično postupio svako.

– Ali, ja sam se tu našao i ne smatram se herojem, već običnim čovjekom koji ima svoju djecu, zaključio je Gvozden, koji je, kako kaže, i rekorder u PU Gradiška kao dobrovoljni davalac krvi, pošto je dragocjenu tečnost dao 48 puta.

Vojislavka Lajić, Gvozdenova supruga, kazala je da je ponosna na svog životnog saputnika.

– To što je rizikovao vlastiti život kako bi spasao dvoje mališana, smatram, prije svega, ljudskim činom. Pritom, taj njegov postupak pokazuje i da je posao koji on radi jedno od najplemenitijih zanimanja, te da su policajci u službi građana i kad jesu i kad nisu na dužnosti, navela je Lajićeva.

O Dejanovom podvigu pišu brojni mediji iz svih zemalja iz regiona, a vijest se proširila brzinom svjetlosti nakon što ju je na Facebooku plasirao njegov sugrađanin Damir Dado Tulemija.

Navodi se da su spašena djeca njemačkih državljana koji su tu takođe ljetovali, i to jedanaestogodišnjakinja i osmogodišnjak. Dodaje se da je ovaj događaj glavna tema turista i stanovnika ovog malog mjesta. 

– Meni je čast što mogu ovakav podvig našeg sugrađanina da objavim, a Dejanu čestitam na hrabrosti i požrtvovanju. Јоš jednom se pokazalo da je dobar policajac na dužnosti i u slobodnom vremenu, pogotovo ako treba spasavati ljudske živote, naveo je ovaj mladić iz Gradiške.

Odbio novčanu nagradu

Po izlasku na obalu, priča Dejan, prvo što pamti su riječi njegove djece Dejane i Damjana, koji su oduševljeno kazali:

“Ovo je naš tata, ovo je naš heroj”.

Dok je Dejan primao čestitke od mještana i turista, ispred njega su se stvorili i roditelji mališana.

– Ja slabije govorim njemački jezik, ali ga razumijem, dok mi supruga Vojislavka ima odličnu konverzaciju. Roditelji mališana su se prvo željeli zahvaliti, a ubrzo su izvadili i novčanik u želji da me nagrade novčanim iznosom. Odbio sam bilo čime da me nagrade, jer sam u spašavanje njemačkih mališana krenuo kao da su u tom čamcu bila moja djeca, Dejana i Damjan, naglasio je Dejan Gvozden, koji će na odmoru u Rači ostati još desetak dana i presretan je da je učinio veliku stvar za vrijeme svog prvog odmora u ovom kampu.

(NN)

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!