Banjaluka

Novo zaduženje Banjaluke za izgradnju vodovodne mreže

Grad Banjaluka bi mogao dogodine imati na raspolaganju dodatnih 20 miliona KM koje bi u najvećoj mjeri bile usmjerene u izgradnju vodovoda na seoskom i prigradskom području.

Gradonačelnik Igor Radojičić za Srpskainfo otkriva da pregovaraju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu od deset miliona evra. Najveći dio tog novca, ističe Radojičić, biće utrošen u gradnju vodovoda i kanalizacije, a manji dio i u nove mostove.

Ukazao je da su u protekle dvije godine uradili 20 lokalnih vodovoda, dok je njih osam još u izgradnji, među njima i najveći projekat, „Crno vrelo“, koji, po realizaciji, treba da dovede vodu do 20.000 potrošača rubnih u dijelovima Banjaluke i Prijedora.

Radojičić, međutim, upozorava da je problem vodosnadbijevanja i dalje izražen, pogotovo kad je riječ o prigradskom i seoskom području.

Istovremeno direktor Vodovoda Zoran Popović, ističe da su potrebe mnogobrojne, ali i da samom preduzeću nije lako, pogotovo nakon što su prošle godine preuzeli mrežu od 750 kilometara seoskih vodovoda koja je jako zahtjevna za održavanje, s obzirom na veliku razuđenost mreže.

Ako se uzme u obzir novi kredit te tvrdnje koje stižu iz Vodovoda, moguće je da će građani u bliskoj budućnosti morati više novca izdvajati za potrošen kubik vode, a možda dobiti i novi namet, paušal za vodomjer. Cijena vode i kanalizacije, zajedno s PDV-om i vodnim doprinosom iznosi 1,18 KM po metru kubnom.

Nacrtom gradskog budžeta za iduću godinu za nove vodovode i kanalizaciju predviđeno 1,1 miliona KM, ne uključujući kredit EBRD-a. Od tog novca urađeno je više manjih vodovoda u seoskim i prigradskim sredinama. Jedan od najznačajnijih projekata vezan je za gornje dijelove Česme, gd,e voda treba da dođe do oko 600 potrošača. Za iduću godinu planirano projektovanje mreže za treću i četvrtu visinsku zonu Starčevice i Obilićeva, izrada projekta za Krčmarice, te izgradnja rezervoara za Jagare i Krčmarice.

Gradonačelnik Radojičić procjenuje da Banjaluci u ovom trenutku treba najmanje 50 miliona KM da bi najveći dio grada i prigradskih naselja riješio probleme vodosnabdevanja.

Izvor
Srpska Info
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!