Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Svijet

Merkelova u obilasku Aušvica

Njemačka kancelarka Angela Merkel došla je danas u kompleks nekadašnjeg nacističkog logora smrti Aušvic, što je njen prvi obilazak ovog ozloglašenog mjesta.

Merkelova je donijela i donaciju od 60 miliona evra za Fondaciju Aušvic. Novac će biti iskorišten za finansiranje konzervacije fizičkih ostataka ove lokacije – baraka, stražarskih kula i ličnih predmeta, poput cipela i kofera ubijenih.

Ova donacija uslijedila je pored 60 miliona evra koje je Njemačka donirala kada je Fondacija osnovana prije deset godina, saopštio je državni muzej Aušvic-Birkenau.

Ovim je Njemačka donirala ukupno 120 miliona evra, što je pojedinačno najviše među 38 zemalja koje su dale doprinose, prenio je AP.

Kao i u prethodnom slučaju, polovina novca dolazi iz federalnog budžeta, a pola od njemačkih pokrajina i predstavlja priznanje odgovornosti njemačkog naroda.

Od kada je postala kancelarka 2005. godine, Merkelova je odavala počast žrtvama u drugim nacističkim koncentracionim logorima. Ona je pet puta obišla izraelski Muzej Holokausta i Memorijalni centar Јad Vašem.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je posjeta Merkelove “istorijska” i da je ovo tek treći dolazak aktuelnog šefa njemačke administracije na ovo mjesto.

Nacistička Njemačka ubila je 1,1 milion ljudi u logoru Aušvic-Birkenau tokom okupacije Poljske u Drugom svjetskom ratu. Većina žrtava bili su Јevreji koji su tu transportovani iz čitave Evrope, a usmrćeni su u gasnim komorama.

U logoru su ubijene i desetine hiljada drugih ljudi, uključujući Poljake, sovjetske zarobljenike i Rome.

Logor je oslobodila sovjetska armija 27. januara 1945. godine.

Izvor

Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button