Kultura

Počeo Teatar fest „Petar Kočić“

Premijerom predstave „Karolina Nojber“ autora Nebojše Romčevića, u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića, u Narodnom pozorištu RS večeras je počeo Teatar fest „Petar Kočić 2018“ koji se ove godine održava pod sloganom „Mit i stvarnost“.

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović je svečano otvorila festival, na kojem će se takmičiti šest predstava iz zemalja regiona.
Cvijanovićeva je istakla da Teatar fest Banju Luku čini sadržajnijom i bogatijom, uz sjajni kolektiv Narodnog pozorišta Republike Srpske i sve umjetnike.

Loading...

-Sigurna sam da će u budućnosti imati još više uspjeha. Oni su već dovoljno pokazali nizom nagrada i priznanja koje su dobili na različitim takmičenjima i regionalnom planu, što doprinosi afirmaciji Republike Srpske – rekla je Cvijanovićeva.

 

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić kaže da je Tetar fest jedan od događaja koji se u našem gradu očekuje sa nestrpljenjem.

-Ovogodišnja selekcija djeluje obećavajuće. Narodno pozorište Republike Srpske je ocijenjeno najvišim ocjenama od banjalučke publike- kaže Radojičić i napominje da će u strategiji gradske kulture prioritet biti podizanje kulturne scene na viši nivo.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković očekuje da će se publici svidjeti predstave.

-Očekujem da Teatar fest pokaže gdje smo u omjeru sa drugim pozorištima, ali i da publika ocijeni naš rad u odnosu na druga pozorišta- rekao je Novaković i zahvalio Vladi Srpske i Gradu na podršci u organizaciji ove kulturne manifestacije.

Na ovogodišnjem 21. festivalu publika će moći da pogleda predstave „Moja ti“ Ateljea 212 iz Beograda i Sterijinog pozorja iz Novog Sada, zatim „Anika i njena vremena“ Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i „Beo arta“ iz Beograda.

Biće odigrane i predstave „Ustav Republike Hrvatske“ Satiričnog kazališta „Kerempuh“ iz Zagreba, „Dvesta“ Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca, „Korešpodencija“ Zvezdara teatra iz Beograda, kao i „Sve se nekako preživi osim smrti“ Narodnog pozorišta iz Sarajeva.

Otvaranju Teatar festa prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, generalni konzul Republike Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić, predsjednik Skupštine grada Banja Luka Zoran Talić, te druge zvanice iz javnog i društvenog života Republike Srpske, BiH i zemalja okruženja.

Teatar fest „Petar Kočić 2018“ biće zatvoren 11. juna kada će biti dodijeljene nagrade, a u čast nagrađenih biće odigrana predstava „TNT-Alan Ford“ po motivima istoimenog popularnog italijanskog stripa, u dramatizaciji Predraga Lucića, režiji Kokana Mladenovića i koprodukciji Gledališča Koper iz Kopra i Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

 

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!