Politika

PRED IZBORE SVE JE MOGUĆE Godina graditeljskih, socijalnih i ekonomskih pomaka u Srpskoj

Kada bi opšti izbori bili svake godine, Republika Srpska bi bila infrastrukturno čudo Evrope, a socijalni i ekonomski standard građana bar nekoliko puta bolji nego sada.

Takav zaključak se nameće kada pobrojimo neke od projekata u Srpskoj koji će, slučajno ili ne, biti završeni pred same izbore u oktobru, ili svega nekoliko mjeseci pred otvaranje birališta.

Kako je najavljeno, autoput „9. januar“ biće kompletiran u septembru, krajem istog mjeseca svečano će biti otvoreno savremeno sjeverno krilo Univerzitetskog kliničkog centra RS, a baš u septembru trebalo bi da bude puštena u rad i nova HE „Bočac 2“.

Loading...
Klinički centar, sjeverno krilo / foto: Siniša Pašalić

Kako je najavljeno, završetak gradnje nove bolnice u Istočnom Sarajevu planiran je za oktobar. I u najvećem gradu Srpske završetak mnogih projekata tempiran je upravo za ovo vrijeme, poput puštanja u upotrebu kružnih tokova, mosta u Priječanima, kao i novog kilometra puta ka tom banjalučkom naselju.

Priječani, izgradnja puta

Na ekonomsko-socijalnom planu u isto vrijeme bilježimo značajne pomake, koji su godinama bili problem, ali je sve odjednom postalo moguće. Neoporezivi dio plate povećan je sa 200 na 500 KM čime su plate radnicima porasle za oko 30 KM. Junske penzije veće su za 2,5 odsto, a od septembra je najavljena jednokratna pomoć penzionerima. Oko 600 demobilisanih boraca VRS koji imaju 65 godina života, a nemaju 15 godina staža, ipak će dobijati najnižu penziju. Čak je Vlada uspjela da prepolovi i notarske naknade za socijalno osjetljive kategorije stanovništva. U izbornoj godini agrarni budžet je sa 60 miliona KM povećan na 71 milion maraka.

Niko u Srpskoj ne spori da su nam svi ovi potezi i projekti prijeko potrebni, samo je teško povjerovati da se slučajno desilo da budu okončani baš u predizborno vrijeme i da u pozadini nije borba za glasove korištenjem javnih resursa.

SDS

– Ne samo da nije slučajno, to je planirano – tvrdi potpredsjednik SDS Nedeljko Glamočak.

Prema njegovim riječima, „narod je generalno u krizi“ zbog čega ti projekti mogu da utiču i na ishod glasanja.

Nedeljko Glamočak

– Da bi neki projekat bio realizovan, javna je tajna da se od radnika traži da glasaju za aktuelnu vlast, prikupljaju se kopije njihovih ličnih karata i odnose u centralu SNSD. Takođe, idu po ulicama i selima i nude 100 ili 200 metara asfalta u zamjenu za glasove – tvrdi Gamočak.

SNSD

Međutim, član Glavnog odbora SNSD Drago Kalabić smatra da je najvažnije da se projekti završavaju, a da je sve drugo, uključujuči i njihovo dovođenje u vezu s izborima – periferna stvar.

Drago Kalabić

– U istoriji će biti zapisano da je ove godine završen autoput, a za dva mjeseca se niko neće ni sjećati izbora. Tu vrstu polemike ne možete zaustaviti jer se uvijek može raspravljati da li je moglo brže nešto da se završi. Ima tu i međunarodnih projekata, ne vjerujem da bi stranci poslove prilagođavali našim izborima. Mislim da su značajnije kritike opozicije, javnosti ili nevladinog sektora zbog projekata koji nisu ni započeti, a trebalo je da jesu – kaže Kalabić.

Topić: Svima isti recept

Politička analitičarka Tanja Topić smara da je malo vjerovatno da se ovakve stvari dešavaju slučajno pred izbore. Ističe da je to matrica koju koriste sve političke partije, u cijeloj BiH, u zavisnosti od toga na kom nivou imaju vlast.

– Stvara se slika da se gradi, radi, da je vlast spremna da se založi za malog čovjeka. Stvar je toliko banalizovana da se svečano presijeca traka za sve i svašta, poput gradnje nekoliko metara asfalta. Tako nema piče o neuspjesima, oni se sklanjaju od očiju javnosti. Ako ćemo posmatrati sve dosadašnje izbore, očito je da to prolazi kod onih glasača koji izlaze na izbore. Oni koji se ne pale na to uglavnom i ne glasaju – kaže Topićka.

Izvor
srpskainfo
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!