Društvo

Vuk Drašković: Vrijednost Jugoslavije dokazala se nakon njenog ubistva (VIDEO)

– Vrijednost Jugoslavije dokazala se nakon njenog ubistva, tvrdi književnik Vuk Drašković. On je predstavljajući svoju knjigu “Aleksandar od Jugoslavije” u emisiji “Puls” BN televizije rekao da je ideja – svi Jugosloveni pod jedan državni krov, ideja kralja Aleksandra Krađorđevića koji je prije stotinu godina znao da je zajedništvo jedini spas za narode koji danas žive u ostacima Jugoslavije.

Veličinu kralja Aleksandra najbolje dokazuje žrtvanje dvije kraljevine, za jednu Jugoslaviju koju tada nazivaju Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, objašnjava autor knjige “Aleksandar od Jugoslavije” Vuk Drašković. Za taj kraljevski podvig, stigla je pohvala i od tadašnjeg predsjednika SAD Vudra Vilsona na pregovorima pobjednika u Versaju.

Loading...

– Aleksandar kaže: “Gospodine predsjedniče, postoji jedna država pobjednica koje nema u Versaju. To je Kraljevina Srbija. Obe naše kraljevine žrtvovali smo Jugoslaviji”. To je toliko djelovalo na Vilsona da je rekao da je to žrtva dostojna svakog poštovanja i čestitao: “Srećna ti Jugoslavija, Aleksandre od Jugoslavije. Sad kada si stvorio Jugoslaviju, moraš da stvoriš i Jugoslovene”, priča Drašković.

Nije Jugoslavija greška, greška smo mi svi, ovakvi kakvi smo sada – ispisao je na stranicama svoje nove knjige Vuk Drašković. Danas kada Jugoslavije više nema, vidi se najjasnije, tvrdi Drašković, da li je kralj Aleksandar najveći srpski grešnik ili istorijska gromada.

– Ako je ovo što danas imamo ono što smo željeli da bi smo bili srećni, da se ne bi mrzili i jedni drugima oči vadili, onda je on veliki grešnik. Ako nije tako, a nije, onda je taj čovjek istorijska gromada kojoj istorija mora odati priznanje za najveći poduhvat u istoriji svih južnih Slovena ne računajući Bugare. To je njihovo ujedinjenje pod isti državni krov, jasan je Drašković.

On navodi da je jedino veće od kralja Aleksandra zapravo ogrešenje o Aleksandra. Citirajući kralja, Drašković pravda tvrdnju da je Aleksandar imao viziju tame koja se nadvila nad ubijenom Jugoslavijom.

– Ujedinili su se pobjednici i pobjeđeni. Normalno je da izbijaju sporovi. Normalno je da se promovišu i porađaju i mržnje. Ali, sve to možemo stišavati i rješavati samo dok budemo zajedno. Ako razbijemo Jugoslaviju, oči ćemo jedni, drugima vaditi. Mi sada živimo to proročanstvo kralja Aleksandra, kaže Drašković.

Spas zavađenih naroda na prostoru bivše Juge; njihovu svijetlu budućnost, Drašković vidi u jedino u prošlosti.

– Na određeni način, po nekim novim pravilima da obnovimo Jugoslaviju. Ekonomski, kulturno, duhovno, komunikacijski, ali da se nađemo. Da se nađemo zajedno. To ne znači da se moramo voljeti, ali znači da se ne smijemo mrziti; znači da moramo graditi državu koja nas je stvorila i othranila, izričit je Vuk Drašković.

Izvor
BN
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!