Privreda

Koliko je do sada izgrađeno Koridora 5C i šta predstoji?

Projekat izgradnje autoputa na Koridoru 5C jedan je od najvažnijih strateških projekata, kako za entitet FBiH, tako i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Originalni projekat predstavljen je još 2003. godine kada je rečeno da će se sjever BiH autoputem spojiti s jugom.

Inicijalni plan tada je bio da se poveže cijela BiH, od Odžaka na sjeveru, odnosno graničnog prelaza Svilaj do luka Ploče.

Ukupna dužina trenutno izgrađenog autoputa je više od 100 kilometara, a trenutno se modernim autoputem od Sarajeva može doći do Zenice, odnosno do Konjica. Inače, koridor 5C evropski je transportni koridor dug oko 700 kilometara, počinje u Budimpešti u Mađarskoj, prolazi kroz Hrvatsku, zatim kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu i ponovo ulazi u Hrvatsku. Trasa u BiH duga je 337 kilometara.

U 2019. godini Javno preduzeće Autocesta Federacije BiH otvorilo je devet gradilišta, odnosno započeta je izgradnja oko 40 kilometara autoputa. Takođe, osigurane su nove investicije – blizu dvije milijarde KM za novih 80 kilometara.

U ovoj godini JP Autoceste FBiH je počelo radove na izgradnji autoceste na Koridoru 5C na sljedećim dionicama:

  • Dionica Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Vranduk – Ponirak, (dužina 5,3 km)
  • Dionica Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca, dužina 2,65 km
  • Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica, dužina 4 km
  • Dionica Tarčin – Konjic, poddionica Tarčin – Ivan, LOT 2, tunel Ivan, dužina 2 km
  • Dionica Počitelj – Bijača, poddionica Počitelj – Zvirovići, ukupne dužine 11,75 km

Takođe je u ovoj godini počela i izgradnja prve faze brzog puta Prača-Goražde (tunel Hranjen dužina 5,5 km).

U narednoj godini, kako su portalu “Radiosarajevo.ba” rekli iz JP Autoceste, u planu je završetak radova na sljedećim dionicama:

  • Klopče – Donja Gračanica, dužina dionice 5,78 km
  • Drivuša – Klopče, dužina dionice 2,23 km
  • Buna – Počitelj, dužina dionice 7,2 km

“Osim navedenih dionica u narednoj godini trebala bi biti u prometu i dionica Svilaj – Odžak. JP Autoceste FBiH je još 2017. godine završilo izgradnju dionice Svilaj – Odžak, u dužini od 10,7 km, ali dionica puštanje u promet čeka završetak izgradnje mosta kod Svilaja koji je u nadležnosti državnog ministarstva prometa i veza i izgradnju graničnog prijelaza između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koji je u nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje”, rekli su za pomenuti portal iz ovog preduzeća.

Na izmaku godine, Autoceste su potpisale i ugovor za izgradnju tunela Ivan na Ivan-sedlu, dok su takođe raspisane i procedure za sljedeće dionice:

  • Nemila – Vranduk (5,67 km)
  • Tunel Kvanj – Buna (5,25 km)
  • Poprikuše – Nemila (5,5 km)
  • Tunel Putnikovo brdo – Medakovo (8,5 km)

“Trenutno se provode i pripremne procedure za raspisivanje tendera za izgradnju najkompleksnijih dionica, tunela Prenj i Mostar sjever – Mostar jug”, dodali su iz JP Autoceste Federacije BiH.

(Radiosarajevo.ba)

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!