Banjaluka

Bahati vozači na igralištu napravili parking

Osim divljanja na ulicama i nepoštovanja saobraćajnih propisa, bahatost vozača je sve očiglednija i kada je riječ o parkiranju, pa mnogi od njih svoje automobile parkiraju na igralištima, autobuskim stajalištima, ali i uz spomenike i druga mjesta gdje se najmanje mogu očekivati.

Traženje slobodnog parking mjesta u užem centru ponekad predstavlja nemoguću misiju, pa vozači nerijetko parkiraju na mjestima koja nisu predviđena za to.

Međutim, ne manjka ni onih koji namjerno zaobilaze parkinge. Neko bi rekao dovitljivost, a neko bezobrazluk, ali parkirana vozila mogla su se vidjeti na stajalištima kod Univerzitetskog kliničkog centra RS, kod Safikadinog groba, te kod spomenika borcima iz Drugog svjetskog rata.

Loading...

Da pojedinci ne mare ni za mališane pokazuje i najnoviji primjer iz ulice Vojvode Momčila, gdje nesavjesni vozači parkiraju auta na igralištu.

Ovo mjesto za igru je “zašuškano” i van gradske gužve, pa bi djeca i roditelji trebalo da se osjećaju bezbjedno. Međutim, bezbrižnu igru, često prekidaju vozači koji nadomak klackalica i tobogana parkiraju svoja vozila, uprkos tome što to na ovom “carstvu mališana” nije dozvoljeno.

Sa ovim problemom stanari obližnjih zgrada u ovoj ulici već dugo kubure, zbog čega su alarmirali i komunalne službe, ali čak ni kaznama nisu mogli da stanu u kraj nesavjesnim vozačima. Stanarka jedne od zgrada u toj ulici Tanja Subotić-Došen kaže da vozači ovakvim ponašanjem dovode djecu u opasnost i onemogućavaju im da se igraju.

– Nerijetko se roditelji svađaju sa nesavjesnim vozačima ili zovu Komunalnu policiju, koja nekad dođe, nekad ne. Uglavnom, trajno rješenje problema nije ustanovljeno. A trajno rješenje bi bilo da se postave kamene saksije ili drugi teški predmeti kako bi se spriječio ulaz na igralište ili da komunalni policajci “kandžama” zaključava vozila, te da svaki dan obilazi igralište. Bojimo se svi da bi u suprotnom moglo doći do tragedije – dodaje ova stanarka.

Da vozači svojim bahatim ponašanjem sve češće ugrožavaju bezbjednost građana, saglasan je i student Saša Rendić.

– Pošto sam pješak, vozači koji parkiraju na trotoarima blokiraju mi put i time mi ugrožavaju bezbjednost, jer moram da se spustim na kolovoz da bih prošao pored tog auta. Nadam se da će Komunalna policija biti ažurnija i više kažnjavati ovakve vozače – rekao je Rendić.

Pojedinim vozačima ništa nije sveto, pa tako ne poštuju ni spomenike, smatra studentkinja Nastasja Milić.

– Baš skoro sam u pojedinim medijima vidjela da je neki vozač parkirao kod Safikadinog groba i šokirala sam se, jer je to veliko nepoštovanje kulturnog dobra i spomenika koji je jedan od simbola grada – izjavila je Milićeva.

Iz Komunalne policije kažu da su upoznati sa parkiranjem na igralištu i da rade sve u skladu sa svojom nadležnošću kako bi spriječili takvo ponašanje vozača, baš kao što se trude da kazne sve one koji ne poštuju propise.

– Komunalna policija je izlazila na lice mjesta, fotografisala nepropisno parkirane automobile i izdala prekršajne naloge u visini od 40 KM, a kontrole će se nastaviti i dalje – dodaju iz Komunalne policije.

Veći broj parking mjesta

Banjaluka, grad sa sve više automobila, od jeseni će dobiti novih 612 parking mjesta.

Radovi na troetažnoj podzemnoj garaži napreduju, a prva vozila bi trebalo da budu parkirana do oktobra.

Ovih 612 mjesta bi trebalo da riješe višegodišnji problem Banjalučana, a to je jedan od ciljeva koji se želi postići novim regulacionim planom. Značiće i još veći broj parking mjesta i više zelenih površina na potezu od Hrama Hrista Spasitelja do površine iznad nove podzemne garaže.

Izvor
glassrpske
Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!