Sport

F1: Hamilton pobijedio u Sočiju

Britanski vozač Luis Hamilton pobijedio je po treći put u trci za Veliku nagradu Rusije na stazi u Sočiju.

Hamilton je pobijedio ispred klupskog kolege Valterija Botasa, a iza njih je bio tandem Ferarija Sebastijan Fetel i Kimi Raikonen.

Poredak na vrhu sa treninga se nije drastično promijenio, mada je bilo očekivano da će u borbi za prvo mjesto dvojice iz Mercedesa prednost dobiti Luis kao vodeći u šampionatu. On sada ima 50 bodova više od drugoplasiranog Fetela.

I pored pobjede Britanca, vozač dana je bez mnogo dileme Maks Ferstapen koji je sa 19. mjesta na startu, došao do prvog mjesta u jednom periodu trke.

Ferstapen je vozio fantastično, agresivno, koristio je DRS zone da prestiže rivale i na kraju poslije neminovnog odlaska u boks završio kao peti. On je vrhunsku trku odvozio na svoj 21. rođendan.

Iza njega je bio klupski kolega iz Red Bula Danijel Rikardo, a u prvih deset su još Šarl Lekler, Kevin Magnusen, Sebastijan Okon i Serhio Peres.

Početak trke je pripao Ferstapenu Fetelu. Prvi je od starta krenuo kao da je gladan što boljeg plasmana i već do petog kruga se probio do prvih deset. Fetel se od starta “lansirao” sa trećeg mjesta i već poslije nekoliko sekundi bio “točak u točak” sa Hamiltonom. Botas i Hamilton su odbili napad i u prvih deset krugova su na vrhu bila dva Mercedesa i dva Ferarija.

U šestom krugu se Toro rosu desio veliki peh jer je Brendon Hartli morao da odustane zbog problema sa kočnicama, odustao je i Pjer Gasli, ali osim toga, više nije bilo odustajanja.

Ipak, manjih incidenata je bilo. Poslije prvih odlazaka u pit stop i “tumbanja” na vrhu, Raikonen je bio prvi, Ferstapen drugi, Botas treći Fetel četvrti i Hamilton peti.

Britanac je u 16. krugu pokazao da je željniji pobjede od Nijemca i umalo se sudario sa njim pokušavajući da ga obiđe s unutrašnje strane. Uspio je u tome već u narednom krugu od tog trenutka Fetel praktično nije bio veća opasnost.

Ferstapen je u 19. krugu preuzeo prvo mjesto koje je držao do 44. kada je morao na zamjenu guma.

Super-meke gume mu nisu donijele i brže krugove, pao je na peto mjesto i na njemu završio trku. Za to vrijeme Hamilton i Botas su ubrzavali svoje krugove, spustili granicu i ispod minut i 35 i na kraju donijeli dvostruki podijum Mercedesu.

Treba samo napomenuti da je Botas po timskoj direktivi pustio Hamiltona ispred sebe u 26. krugu, inače bi poredak na kraju trke možda izgledao drugačije.

Izvor
RTRS
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!