Kolumne

DODIK ZNA: Davida Dragičevića je ubio “ujak”!

Krajnje je vrijeme da odreagujemo na Dodikovo i Lukačevo pozivanje na tog famoznog Davidovog “ujaka”, kom je netom nakon pronalaženja tijela bilo najvažnije razglasiti kako je nesrećni mladić bio narkoman. Stvarna istina je krajnje surova: taj “vajni ujak” je, zajedno sa Lukačom i Ilićem, ORGANIZOVAO otmicu i ubistvo Davida. I, najgore u svemu, Milorad Dodik to ODLIČNO ZNA, ali ima “osam milijardi razloga” da LAŽE!

U sinoćnoj emisiji “PLATI, PA LAŽI”, osvjedočenog manipulatora Milomira Marića, još jednom smo čuli za tog famoznog Davidovog “ujaka”, kog policija i tužilaštvo mjesecima zaobilaze u širokom luku. Iako im je odlično znana njegova uloga u otmici i ubistvu Davida Dragičevića, pa i stvarna pozadina tog monstruoznog zločina.

Doista, kakav je to “ujak”, koji trećeg dana nakon pronalaženja mrtvog tijela trčkara od Dodika do Lukača i prepričava samo njemu znane Davidove “narkomanske sklonosti”, posebno ka LSD? Dan nakon Ilićeve poznate “pres-lažijade” ovaj “ožalošćeni ujak” širi laži kako je cijeloj porodici poznato da je David bio narkoman, pa su Lukač i Dodik odmah po izjavljivanju saučešća sluđene roditelje ispitivali o tome.

Odlično se sjećamo i kako je javnosti plasirano ono šta su barabe od porodice doznale “u povjerenju”. No, to govori mnogo više o Dodiku i Lukaču, nego o ubijenom mladiću. O Davidovim “sklonostima” egzaktno govore nalazi prestižnih svjetskih laboratorija. Kad smo to pitanje razriješili možemo i mi postaviti neka pitanja Dodiku, Lukaču i “zabrinutom ujaku”. Prvo pitanje je sasvim logično: zašto uporno insistiraju na tome da je David u vrijeme stradanja bio pod uticajem opijata, a odlično im je poznato da nalazi govore drugačije?

Na ovo pitanje Milorad Dodik je sinoć, istina podsvjesno, više puta dao odgovor. Svako je mogao primijetiti da Dodik na svako pominjanje “ubistva” dodaje “ako je ubijen”. Odlično je njemu poznato kako Dalibor Vrećo i Želimir Lepir ovaj slučaj namjeravaju zaključiti “zadesnim utopljenjem kradljivca, alkoholičara i narkomana”, pa to nekontrolisano unaprijed saopštava.

Nemojmo se lagati, sve ovo šta se dešava ide po matrici koju smo u “PRAVDI ZA DAVIDA” davno prozreli i javnosti predočili kao “rezervnu varijantu”. Pošto osnovna zamisao o fingiranju ubistva zadesnim utopljenjem nije prošla, sad otvaraju kvaziistragu koja treba rezultirati istim tim “zadesom kradljivca, narkomana i pijanice”. No, da im ni ova prevara neće proći pokazaćemo nekim pitanjima na koje MORA odgovoriti upravo Milorad Dodik.

Prvo: da li je taj famozni “ujak” policijski inspektor? I to čak u organizacionim jedinicama u sjedištu MUP-a?! Na kojim poslovima radi i sa kim je blizak? Da li je 2011. godine hapšen u međunarodnoj istrazi FBI i za koja krivična djela? Konačno i ključno pitanje: zašto taj “ujak” nije poligrafski ispitivan i procesno ispitivan, a opštepoznata je njegova umiješanost u ubistvo Davida Dragičevića? Hoće li Dodik i Lukač ustvrditi kako im nije poznata uloga njima očito bliskog “ujaka” u ukupnom zločinu zbog kog je David ubijen?

Da je ovaj “ujak” dobronamjeran, pa zar bi u epicentar dešavanja gurao Davidove nepostoječe “narkomanske sklonosti”? Primjera radi, mogao je svom šefu ministru Lukaču objasniti kako je notorna glupost uopšte razmišljati o potrebi da David krade. On ponajbolje zna kakva je Davidova bila finansijska situacija, a naprosto jer je “došla iz njegovog džepa”. Niko na ovome svijetu nije bolje upućen u činjenicu da Davidu nije nedostajalo novca, pa da je iracionalno razmišljati o krađi 200 maraka i kojekakvih tričarija.

Je li “ožalošćeni ujak” svom šefu Lukaču objasnio zašto ga je David prethodno SIKTERISAO, zašto je dugo sa njim odbijao bilokakve kontakte? Pa, da li je objasnio na koji način se ponovo privukao životno neiskusnom i lakovjernom mladiću? Šta ga je to motivisalo da HITNO obnovi vezu sa Davidom? Ništa od toga ovo đubre nije trebalo objašnjavati svom šefu/ministru Lukaču, jer je sve to bilo dio njihovog ZAJEDNIČKOG ZLOČINAČKOG PLANA!

Ima u svemu ovome jedno posebno pitanje: od kud “zabrinutom ujaku” pred Davidovo stradanje pozamašan novac? Je li mu taj novac dao “vrhovni šef” Lukač ili “operativac” Darko Ilić? Kad Dalibor Vrećo i Želimir Lepir, sve pod patronatom Mahmuta Švrake, budu ovakva pitanja postavljali onda ćemo vjerovati da odistinski vode istragu u pravcu procesuiranja i monstruoznog ubistva i njegovih počinioca. Od neposrednih mučitelja i ubica, preko organizatora, do saučesnika.

Kad smo već kod saučesnika pozicionirajmo neka pitanja na koja bi u istrazi trebao odgovoriti Milorad Dodik lično. Počnimo od tih “osam milijardi razloga ubistva Davida Dragičevića” o kojima posljednjih dana govori Davor Dragičević. Kad je Dražena Višnjića, bivšeg šefa Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP RS, postavljao za savjetnika: da li mu je ovaj objasnio “osam milijardi razloga” zbog kojih su inspektori za visokotehnološki kriminalitet dali otkaze? Ili, da budemo precizniji “8,6 milijardi razloga”?

Više puta sam pisao o tome kako razjašnjavanje okolnosti zbog kojih su inspektori za visokotehnološki kriminalitet napustili policiju DIREKTNO RASVJETLJAVAJU MOTIVE ubistva Davida Dragičevića. Pisao sam i kako mjesecima čekam poziv Lepira i Vreće da dam izjavu i kako ću potpisati da je Milorad Dodik od starta upoznat sa pojedinim okolnostima ovog zločina (motivi, pozadina, razlozi prikrivanja zločina…). Je li to razlog zbog kog me tužilaštvo kontinuirano izbjegava pozvati?

Evo, eksklizivno otkrivam šta je pisalo na onom malom komadiću papira kojim sam mahao pred Anketnim odborom i kad sam svima prisutnima rekao na koliko stane ključ ubistva Davida Dragičevića. Pisalo je (jedno ispod drugog): “8,6, FBI, “krivično djelo”. Da je prihvatio komunicirati sa mnom predao bih mu taj papirić – samo da posmatram njegove reakcije (zato sam mu tu “kriminalističku kupku” i pripremio) i dezorjentišem ga oko odgovora. No, znao je Lukač odlično šta ga čeka, pa je i priredio onakav cirkus. Pitanja oko patriotizma i tužbe bila su mi od sekundarnog značaja, ali u datim okolnostima to je bilo jedino šta sam mogao izvesti od onoga zamišljenoga.

Poenta je u tome da su Dodik, Lukač, “lažni ujak” i ostatak lopovske bratije za tih “8,6 milijardi razloga” znali mnogo prije negoli je David Dragičević uopšte nestao. Uostalom, neka Milorad Dodik objasni zašto je Dražena Višnjića onako ekspresno postavio za savjetnika? Možda da unaprijed osigura “tal od tih 8,6 milijardi razloga”? Ponešto znam o tome kako funkcioniše “kriminalno taljenje”, pa razumljivo postavljam i ovakva pitanja. Eto, meni nije promaklo ono Dodikovo “ako je ubijen”, a da ne govorim o onome šta je prezentovao neverbalnom komunikacijom.

Dakle, nas u “PRAVDI ZA DAVIDA” često napadaju zašto sa pojedinim podacima ne idemo ka tužilaštvu i policiji. A ko kaže da to nije učinjeno? Svi akteri ove “istražne cirkusijade” odlično znaju zbog kakvog i koliko teškog kriminala je David Dragičević ubijen. I više nego dovoljno smo mi jedni drugima kazali, no ključ problema nije u dokazima i saznanjima, nego u tome do koga sve seže kriminal zbog kog je David ubijen.

Eto sam Dodik je javno prezentovao doticaj sa “ujakom” koji je trebao biti uhapšen u prvim danima istrage. Umjesto toga on je instrusan u tragedijom slomljenu porodicu da pazi na “tok istrage”. Odlično se sjećamo ko je prvih dana bukvalno rastjerao sve koji su došli porodici ponuditi pomoć. Jedno vrijeme je u tome uspijevao, dok se Davor nije malo pribrao i najurio ga. Nakon toga dešavanja su išla u pravcu istine i pravde, a zločinci više nisu imali kontrolu nad našim aktivnostima. To je ono šta ih ponajviše boli, osim straha od 45 godina robijanja.

Može Milorad Dodik koliko mu drago tvrditi kako je “ujaka” upoznao slučajno i kako sa njim nema nikakve veze. No, kako namjerava pobiti činjenicu da je Dražena Višnjića postavio za savjetnika – policajca koji ponajviše zna o tih “8,6 milijardi razloga” NEZAPAMĆENOG POTRESA Republike Srpske? To je tih “8,6 milijardi razloga” zbog kojih stojimo na poziciji da neće biti izbora ukoliko se isti ne razriješe. Onog trenutka kad policija i tužilaštvo uhapse i pritvore tog Davidovog “ujaka” možemo uopšte razgovarati o povjerenju u institucije.

Tek kad Lukač, Ilić, Ćulum, Vrećo, Lepir (i Karan), zajedno sa “ujakom”, budu u pritvorskoj jedinici KPZ Tunjice i to sa čvrstom optužnicom, možemo razgovarati o napuštanju Davidovig trga. Hoće li pomenuta bratija, zajedno sa Dodikom, na nas krenuti silom to je samo pitanje visine kazne kojoj se mogu nadati. Što se nas tiče neka i dalje djeluju “organizovano i složno”, kao dosad, pa će svi skupa “složno” robijati 45 godina.

Izvor
Borislav Radovanović
Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!