Društvo

SLAVKOVA POBJEDA Sud autističnog tinejdžera vraća u školsku klupu, proslaviće MATURU sa vršnjacima

Osnovni sud u Višegradu donio je presudu po kojoj su Srednjoškolski centar Rudo i Ministarstvo prosvjete RS prekršili zakon i prava autističnog dječaka Slavko Mrševića iz Rudog te je naloženo njegovo vraćanje u školske klupe.

Loading...

Radi se o dječaku koji je mjesecima nakon udaljavanja s nastave dolazio pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora. Prvostepenom presudom, nakon parničnog postupka, tuženi su obavezni da isplate i odštetu.

– Naložili su hitni povratak u školske klupe i izrekli finansijsku odštetu. Odšteta je simboličnih 11.000 KM, ali istina i pravda su važniji. Prije dvadesetak dana Školski odbor je donio odluku da Slavko bude vraćen u svoj razred i očekujemo da se to sada i desi da bi sa svojim drugarima prisustvovao maturi. Čekamo još okončanje krivičnog postupka. Šteta koju su napravili brutalnim kršenjem zakona i neljudskim ponašanjem, koje gradić Rudo nije zabilježio u svojoj istoriji, nepopravljiva je i teška. Ali samo naprijed, hrabri dječače, za tebe je budućnost osigurana, a njihova po zaslugama – rekao je Bojan Bajić, javni zastupnik dječaka, prenosi Avaz.

Postupci rukovodstva škole zgrozili su javnost kada je Slavku Mrševiću, nakon polugodišta 2015./2016. godine, onemogućen nastavak školovanja. Nisu uvaženi nalazi Stručne komisije za procjenu potreba i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, kao ni preporuke Pedagoškog zavoda RS, obudsmena za djecu RS i ombudsmena za ljudska prava BiH. Učenici škole peticijom su tražili Slavkov povratak, ali je Ministarstvo prosvjete RS podržalo odluku rukovodstva ustanova i Slavka svrstalo u kategoriju djece s mentalnom retardacijom te ga u momentu kada je sa svojim drugarima trebao pohađati četvrti, uputilo da se upiše u prvi razred po prilagođenom programu za zanimanje bravar.

Zbog kršenja zakona o srednjem obrazovanju, koji propisuje da je srednje obrazovanje dostupno svima, Okružno tužilaštvo Istočno Sarajevo podiglo je optužnicu protiv deset osoba, među kojima je i bivši direktor škole. I ovaj proces je, kako saznajemo, u završnoj fazi.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!