Društvo

Upozorenje u Srpskoj: Moguće političke posljedice presude Karadžiću

Jedina pravična presuda koju sudsko vijeće u Hagu može da izrekne Radovanu Karadžiću jeste oslobađajuća, ili da ukine prvostepenu, dok bi osuđujuća presuda mogla čak da ima političke posljedice – upozoravaju iz Republike Srpske.

Loading...

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, Milorad Kojić podsjeća da su se i ranije inicijative, poput one za ukidanje 9. januara Dana Republike Srpske, pozivale na osuđujuće presude Haškog tribunala ili Suda BiH.  

“Pa i na kraju ova inicijativa koja još nije zvanična, ali koja bi mogla biti zvanična, oko ukidanja imena Republike Srpske, opet se referira na presude Haškog tribunala i presude domaćih pravosudnih institucija, što znači da će sigurno određeni politički krugovi i pokušati da tu presudu iskoriste ako bude negativna. Ako bude zasnovana na činjenicama i dokazima, ja sam siguran da će najmanje biti vraćena na ponovno suđenje ili da će prvi predsjednik Karadžić biti oslobođen”, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske.

I advokat Radovana Karadžiča, Goran Petronijević upozorava da je izrečena osuđujuća presuda zasnovana na kompromitovanim dokazima iz drugih procesa, pa i indicijama. Upravo se indicija i političkih odluka pribojavaju i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.  

“Međunarodno sudovanje, vrlo često i ono sudovanje na nivou Bosne i Hercegovine, išlo je po jednoj matrici, uglavnom ste imali političke odluke koje su prethodno donesene, pravljen je politički okvir, a onda se pravosudnim odlukama popunjavao taj politički okvir i kao rezultat toga danas imate i ogromn o nepovjerenje kad je u pitanju sudovanje”, kaže Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić   2016. godine u Hagu je proglašen krivim po 10, od ukupno 11 tačaka optužnice. Prvostepenom nepravosnažnom presudom osuđen je za zločin u Srebrenici i zločin protiv čovječnosti u BiH, ali je oslobođen optužbi za genocid u sedam opština u BiH od 1992. do 1995. godine.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!