Nauka i tehnologija

Trenutno 2,5 milijardi aktivnih Android uređaja u svijetu

Deset godina nakon prvog predstavljanja, Android i dalje postavlja rekorde. Juče je, 7. maja, na I/O developer konferenciji Google potvrdio da sada postoji više od 2,5 milijarde aktivnih Android uređaja koji se koriste širom svijeta. Taj podatak otkrila je Stefani Kutbertson, Android direktor Google-a.

Kompanija je istakla da je tih 2,5 milijarde aktivnih uređaja proizvodilo 180 različitih hardverskih kompanija. Očigledno je da nisu sve pametni telefoni jer ćete čak naći ekrane na sjedištima u avionima koji rade na Androidu. Pored toga što je otkrila koliko se Android uređaja koristi na globalnom nivou, kompanija je takođe prvi put za više od šest mjeseci objavila svoje Android brojke vezane za prisutnost određenih verzija operativnog sistema. Posljednji izvještaj koji smo vidjeli bio je u oktobru 2018. godine.

Loading...

Najnoviji podaci pokazuju da Android 9 Pie, najnovija iteracija Google-ovog mobilnog operativnog sistema, radi na 10% Android uređaja. Android 8.1 i 8.0 rade na 15,4% odnosno 12,9% uređaja. Android 6.0 trenutno ima najveći udio sa 16,9%.

Google se sprema da pokrene Android Q krajem ove godine. Juče je potvrđeno da je Android Q beta 3 dostupan za određeni broj pametnih telefona, od kojih su mnogi partnerski OEM proizvođači.

(Ubergizmo)

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!