Svijet

Na snagu stupio američki embargo na venecuelsku naftu

Američki embargo na venecuelsku naftu stupio je danas na snagu.

Cilj sankcije je da natjeraju predsjednika Nikolasa Madura na ostavku dodatnim slabljenjem ionako oslabljene venecuelske privrede, prenosi portal Seebiz.

Loading...

Američkim kompanijama je zabranjeno ne samo da kupuju naftu od venecuelanske državne naftne kompanije PDVSA i njenih podružnica nego i svim pravnim licima u inostranstvu da se koriste američkim bankovnim sistemom za nabavu nafte iz te zemlje.

To je jedna od mjera koje je najavio predsjednik SAD Donald Tramp radi rušenja venecuelske vlade i dovodenja na vlast opozicionog lidera Huana Gvaida.

SAD i više od 50 drugih zemalja priznali su Gvaida kao predsjednika Venecuele, pošto se on u januaru na mitingu proglasio za privremenog predsjednika.

Venecuela je krajem 2018. izvozila pola miliona barela na dan u SAD, a tri četvrtine naftnih prihoda su dolazile od američkih kupaca.

Većina zemalja u svijetu, uklučujući Rusiju i Kinu, i dalje priznaju Nikolasa Madura za legitimnog predsjednika Venecuele.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!