Hronika

Pacijent u Travniku umro tokom operacije zbog neispravnog instrumenta?

Pacijent u Travniku umro je 11. septembra tokom operacije, a sumnja se da je uzrok smrti neispravan instrument.

Informaciju o tragedije potvrdila je za Avaz Tijana Spasojević – Došen iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Dodala je da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije “Richard Wolf”, koja proizvodi medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

“Provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno, te tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja s primjenom medicinskog sredstva, kaže Spasojević – Došen.

Medicinsko sredstvo koje je bilo kobno za pacijenta koristi se tokom endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolisano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom, a koje su koristili hirurzi unutar zdravstvene ustanove.

Pet smrtnih slučajeva

Šokantni su podaci iz izvještaja ALMBiH o neželjenim učincima lijekova tokom prošle godine, s obzirom na to da je zabilježen rekordan broj nuspojava.

Negativne indikacije imalo je 369 osoba, pet ih je umrlo, dok je u dva slučaja zabilježen teški invaliditet. No, spasojević – Došen ističe da je utvrđeno kako za pet smrtnih slučajeva koji su prijavljeni lijekovi nisu bili uzrok smrti.

Izvor

Ključne riječi
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!