Politika

“SRPSKA JE STARIJA OD USTAVNOG SUDA I OVE BiH” Premijer Višković pozvao građane da se spreme za proslavu 9. januara 2020.

Odluka Ustavnog suda BiH o 9. januaru je ozbiljan atak na Republiku Srpsku. Prvo se išlo sa ukidanjem himne, pa grba, zastave, ali tu nije prošlo pa je onda ostalo ime i Dan Republike, izjavio je premijer Radovan Višković.

Loading...

On smatra da je Ustavni sud BiH ovakvom odlukom nanio najveću štetu po BiH.

-Koja je razlika između 1. marta i 9. januara? Da li su svi u BiH bili za 1. mart? Ne. Mi smo to prihvatili, ali ne osporavamo drugima pravo da slave. Očito je da ovdje postoje dvostruku aršini u sudu u kome postoje strane sudije i mogućnost preglasavanja. Niko ne želi da pogleda istorijske činjenice. I ženevski i njujorški principi su bili prije Dejtona. Ovakva BiH i njen Ustavni sud su formirani 1995. a Srpska 1992. Republika Srpska je više od tri godine starija od Ustavnog suda i ove BiH. BiH se sastoji od dva entiteta i oni u nju unose svoja ustavna načela. Ono što je stajalo u Ustavu RS ušlo je u sastav dejtonske BiH – poručio je Višković na vanrednoj konferenciji za novinare, povodom današnje odluke Ustavnog suda BiH.

Da je neko gledao pravo, smatra Višković, apelacija protiv 9. januara bila bi odbačena.

-Znali smo kakva će odluka biti, da je sve smišljeno, satnica i termin, ali nam je žao što je odbačena dobra volja RS koja je išla u pravcu da se počnemo baviti životnim pitanjima, i ponovo se vraćamo na početak. Svi koji žive u BiH biće zanemareni jer se če politika baviti ovim pitanjem. Slavićemo 9. januar. Ni jedna odluka Ustavnog suda nas neće u tome spriječiti. Naći ćemo način da kroz Narodnu skupštinu ispoštujemo odluku Ustavnpog suda, ali građanima poručujem da se pripreme za 9. januar 2020. Sve što budu više pritiskali, mi ćemo taj datum slaviti na još veličanstveniji način. Ustavni sud neka radi kako misli da treba da radi, Srpska će raditi onako kako treba, nećemo pogaziti volju građana koji su na referendumu rekli da je 9. januar Dan RS – zaključo je Višković.

Izvor

Ključne riječi
Loading...
Obavještenja
Obavijesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!