Banjaluka

Krenuli radovi: 32 kilometra novih vodovoda

Na više lokacija na širem gradskom području pokrenuti su radovi na proširenju vodovodne mreže, u okviru planova za razvoj komunalne infrastrukture.

Gradske vlasti ove godine planiraju gradnju oko 32 kilometra novih vodovoda na cijelom području grada, za šta su rebalansom budžeta obezbijeđena dodatna sredstva iz prošlogodišnjeg suficita. [ads1]

Povećanje od 350.000 KM u odnosu na prvobitni plan, odnosi se, između ostalog, i na izgradnju vodovoda Rekavice – Kola i Pezića polje.

Tako je za nove vodovode ukupno planirano nešto više od milion KM. Uz ova sredstava, dodatnih 1,1 milion KM obezbijeđen je iz emisije gradskih obveznica za izgradnju 14 kilometara vodovodne mreže podsistema „Zvijezda“, u okviru velikog projekta „Crno vrelo“.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove

– Na nekoliko vodovoda radovi su već okončani, priključen je cjevovod i građani mogu da podnose zahtjeve za priključenje na mrežu – kazali su iz nadležnog Odjeljenja za komunalne poslove.

Kako su naveli, to se odnosi na vodovode koju su završeni ovih dana, i to u Drakuliću, gdje je urađeno oko 700 metara nove mreže za oko 45 domaćinstava, čime je praktično cijela mjesna zajednica pokrivena gradskim vodovodom. Za ove radove izdvojeno je 110.000 KM.

U Zalužanima, u Ulici Blagoja Parovića urađen je sekundarni cjevovod u dužini od oko 300 metara, kao nastavak mreže, dok su radovi okončani i u Čokorima, zaselak Macanovići, i u dva ogranka Podgrmečke ulice u MZ Lauš, gdje je još preostalo da se uradi priključak na javnu mrežu.

Kada je riječ o vodovodnoj mreži u Macanovićima, izgrađeno je oko jedan kilometar vodovoda na trasi od Čokorskih polja do Macanovića, čime je konačno riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja mještana u ovom kraju. Grad je za ove radove izdvojio 55.000 KM. [ads2]

U Podgrmečkoj ulici, završetkom vodovoda u dva kraka, stvoriće se uslovi za kvalitetno i kontinuirano snabdijevanje vodom oko 20 domaćinstava koja su do sada ovaj problem rješavali izgradnjom tzv „javnih česmi“ zbog čega su se često javljali kvarovi i gubici vode na priključcima. Vrijednost ovih radova je oko 33.000 KM.

Prema podacima nadležnog odjeljenja, u završnoj fazi je gradnja 3,2 kilometra sekundarne vodovodne mreže u selu Kadina voda u Pavićima na konzumnom području Grabovica i Kadina vode u okviru vodovodnog sistema Banjica. Za ovaj vodovod je utrošeno 87.100 KM.

Od radova koji su u toku, izdvajamo projekat izgradnje vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra, čime će biti omogućeno stabilno vodosnabdijevanje 40 domaćinstava iz zaseoka Lakići, Blagojevići i Račići. Iz budžeta je za ovaj vodovod obezbijeđeno oko 170.000 KM.

Ključne riječi

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button
Close

Blokiranje reklama

Molimo Vas da nas podržite tako što ćete isključiti blokiranje reklama. Nakon isključenja, ponovo učitajte ovu stranicu (Reload). Hvala!